REPRODUCTION DE DOCUMENTS PARACHUTES AU DESSUS DE L'ALBANIE COMMUNISTE, A LA FIN DES ANNEES 70, PAR LE CONSEIL MILITAIRE DE LIBERATION DE L'ALBANIE ETHNIQUE


O B O R R I MBRETNOR

Finca "Ntra. Sra. de Guadalupe" - Pozuelo (Madrid-23) N.° 2 - Gusht 1978

_____________________________________________________________

Mesazhi ce M. Tij Leka I - Mbret i Shqiptarevet u drejtoi bashkatdhetareve me rastin e nliqind vjetorit te Lidhjes Prizrenit.

BASHKATDHETARE TE DASHTUN

Me rastin e njiqind vjetorit te Lidhjes Prizrenit u dergojme pershendetjet Tona vellaznore ma te perzemerta.

Perpjekjet luftarake revolucionare, luftat legjendare dhe veprimtarija politike kombetare e shqiptareve- e sidomos e vellaznive KOSOVARE, para dhe gjate vitit 1878, shenojne fazen e pare te Rilindjes Kombetare Shqiptare ne historin moderne te Shqipnise.

Shqiptaret te vetedijshem se po vendoset fati jetik i tyne - dhe i te gjitha viseve arbnore, u mbelodhen ne KUVEND ne qytetin tone shpirtnor, ne Prizrenin e Kosoves shqiptare me 10 Qershor 1878, qe t'ua presin hovin e teprueme lakmues anmiqye tone shekullore - dhe lidhen besén shqiptare tue u betue qe t'i mbrojne me gjak trojet a te pareve te tyne.

Patriotet shqiptare, burrat e medhenje te rraces s'one si Abdyl Frasheri dhe Ali Pashe Gucija me shoke, me Lidhjen e Prizrenit i hodhen posht vendimet e padrejta te Konferences Berlinit, per me da tokat tona si mallin e shkrete fuqive ballkanike - dhe keshtu u vu themeli i pare i Shqipnise Etnike, qe sot asht detyra dhe ideali i yne ta sojme ne vend.

Lidhja e Prizrenit qe ngjarja historike qe bashkoi shpirtnat e shqiptareve kudo qe ishin - dhe qé ajo, qe pregaditi dhe vuni bazat e shpalljes se pamvaresis kombetare me 28 Nandor 1912 ne Vlone nga plaku i kombit e atdhetari i pavdekshem Ismail Oemali me patriotet tjere shqiptare.

Vendimet e padrejta te Konferences Berlinit nga fuqit e medhaja te asaj kohe, per me lane nen thundrat e hueja - sllave e greke - Kosoven kreshnike e Çamerin martire, peshojne sot ne menyre negative mbi trupin e gjymtueme te Shqipnise. Ato u perseriten edhe ma vone ne Konferencen e Londres, keshtu qe tragjedija shqiptare vazhdon edhe sot e kesaj dite.

Mbas mbarimit te luftes Dyte Botnore, populli shqiptar i asht neneshtrue nji robnije e diktature qe nuk ka shembull ne historin e njerzimit.

Vellaznit tone KOSOVARE luftuen per liri dhe per bashkimin me nanen Shqipni, por u tradhetuen mizorisht prej klikes se Enver Hoxhes me shoke, qe ua lidhen duerte vellaznive te tyne dhe ua dorezuen anmiqeve shekullore per me i vra me pameshire. Bashkatdhetare, gjendja nderkombetare asht e trubullt Ne sektorin e Ballkanit ndoshta shume shpejt kan me u vertetue ngjarje me randesi , te ci lat vetekuptohet kan me pase pasoja edhe per ATDHEUN tone.

Prandaj si bij te denje te burrave te Lidhjes historike te Prizrenit, duhet qe t'i vejme ne levizje te gjitha fuqite tona - per nji Shqipni te Lire Etnike e Demokratike.

Divergjencat politike, menite dhe ambicjet personale nuk gjejne asnji justifikim - kur Atdheu asht ne rrezik dhe kur populli shqiptar vuen nen zingjiret e robnise dhe te terrorit.

Njiqind vjetori i Lidhjes historike te Prizrenit, le te jet rasti i lumnueshem per bashkimin e mbare nazionalizmit shqiptar mbrenda e jashta atdheut - qe te realizohet andra a madhe e patrioteve shqiptare dhe e deshmoreve te kombit, qe derdhen gjarkun e tyne te pasterte shekuj me radhe per Sliqipnin Etnike - dhe per lirin e lumtunin e populli shqiptar, e atehere kur populli i yne te jet i lire, ai vet me vota te lira le te shpreh,r vulinetin e tij per formen e regjimit qe deshiron.

Rrnofte Shqipnija Etnike!

Rrnofte Popuili Shqiptar!!

Madrid, me 10 Qershor 1978.

Leka I

___________________________

 

MARRIM DHE BOTOJME NGA:

KËSHILLI USHTARAK PËR ÇLIRIMIN E SHQIPNISE ETNIKE

Military Council for the Liberation of Ethnic Albania

 

K O M U N I K A T E

 

Keshilli Ushtarak per te nderue themeluesin e Shtetit Modern Shqip - Mbretin ZOG I, dergon nji rresht t'Ushtrise Kombetare, qe me prezencen fizike t'afirmojne solemnisht vendosmenin e tyne per çlirimin hqipnise Etnike.

Njiherit me kete rast,i terhjek vemendjen opinjonit publik shqiptar, qe qene te gateshem per çdo lloj sakrifice ne luften tone te drejte - per imin e lirise popullit tone te shume vujtun.

 

Keshilli Ushtarak

Paris, me 9 Prill 1978


Traduction du message adressé par le Roi Leka I er à tous les Albanais, à l'occasion du 100é Anniversaire de la Ligue de Prizren (1878).


Chers Compatriotes,

Nous vous adressons à l'occasion du 100è Anniversaire de la Ligue de Prizren, nos vœux fraternels les plus sincères.

Les luttes légendaires et révolutionnaires ainsi que l'activité politique nationale des Albanais, et surtout ceux du Kosovo, avant et durant l'année 1878 marquent la première phase du Renouveau Nationale Albanais dans l'histoire moderne de notre pays.

Conscients de l'avenir qui les guettait, les Albanais de toutes régions se réunirent en Assemblée dans notre chère ville de Prizren au Kosovo le 10 juin 1878, pour se débarrasser enfin du poids séculaire des ennemis Ils jurèrent en bloc de défendre avec leur sang leur entité nationale et leur héritage naturel

Les Patriotes Albanais, des hommes fiers de notre race tels que Abdyl Frasheri et Ali Pashe Gucije et leurs compagnons rejetèrent les décisions injustes du Congrès de Berlin, c'est-à-dire, le partage des territoires albanais au profit des forces balkaniques. Ainsi, ils jetèrent les fondements de l'Albanie Ethnique qui reste toujours notre idéal à réaliser.

La Ligue de Prizren fut l'événement historique qui scella l'union de tous les Albanais et fut celle qui prépara et jeta les bases de l'Indépendance Nationale du 28 novembre 1912, déclarée à Vlone par le patriote immortel Ismail Qemali.

Les décisions injustes des grandes puissances au Congrès de Berlin, de laisser sous occupation étrangère - slave et grecque - le Kosovo et la Cameria martyre, pèse aujourd'hui très lourd sur notre conscience nationale. Cet état de chose fut confirmé par la Conférence de Londres, prolongeant la tragédie du peuple Albanais qui existe encore aujourd'hui.

Après la deuxième guerre mondiale, le peuple Albanais a été soumis à l'oppression d'une dictature sans pareille dans l'histoire humaine.

Nos frères de Kosovo luttèrent pour la liberté et pour l'union avec la Mère-patrie, mais furent trahis par la clique d'Enver Hodha qui les repoussa dans leur tentative et les livra à nos ennemis séculaires.

Chers Compatriotes, la situation internationale est grave. Dans les Balkans, dans un proche avenir, de graves événements se produiront qui auront des conséquences sur notre Patrie également. C'est pour cette raison que nous devons, comme héritiers des braves de la Ligue de Prizren, rassembler toutes nos forces et œuvrer pour une Albanie Libre, Ethnique et Démocratique.

Les divergences politiques ou ambitions personnelles ne trouveront aucune justification devant les faits que la Patrie se trouve en danger et que le peuple albanais enchaîné souffre d'une tyrannie sans précédent.

Que le 100è Anniversaire de la Ligue de Prizren soit l'occasion heureuse de l'union de toutes les forces du nationalisme albanais, en dehors et dans nos frontières! et que se réalise le rêve le plus cher de nos Grands patriotes albanais et de nos martyrs de la Nation qui versèrent leur sang pendant des siècles pour l'Albanie Ethnique et pour la liberté du peuple Albanais.

Lorsque la liberté triomphera, notre peuple décidera librement par des élections libres, son choix et la forme de régime qu'il souhaitera.

Vive l'Albanie Ethnique

Vive le Peuple Albanais.

Madrid, 1978

Leka I

RETOUR AU DOCUMENT PRINCIPAL