KOHA JONE - E Hene, 16 Qershor 2003 http://www.kohajone.com/

PARTITE E VOGLA ANKOHEN TEK MOISIU

Partite e vogla parlamentare sot do te jene ne nje takim me Presidentin e Republikes, Alfred Moisiu. Ky takim zhvillohet ne vijim te te gjitha perpjekjeve qe keto parti po bejne per te mos u bere ndryshimet e paraqitura nga PS-ja dhe PD-ja ne kodin elektoral. Nente partite parlamentare pritet te kerkojne sot nga Moisiu nderhyrjen e tij, per te mos u marre hapa te tille qe bien ndesh me kushtetuten. Si mbrojtes dhe garant i Kushtetutes, partite e vogla kerkojne qe Moisiu te marre te gjitha pergjegjesite ne mbrojtje te saj. Partite politike qe pas kompromisit Ruka-Gjana, jane shprehur kunder kodit elektoral te dale prej tyre. Problemet kryesore qe shqetesojne keto forca politike, kane te bejne me zhvillimin e zgjedhjeve me nje raund, komisioneret ne zonat zgjedhore, ku partite e vogla nuk marrin asnje prej tyre, kandidatet e pavaruar qe dhe ne kete kod kane mbetur nje ceshtje e pazgjidhur. Pas deklaratave publike te tyre, ata jane mbledhur ne menyre te vazhdueshme per te dale me nje qendrim te perbashket. Pasi kane konstatuar verejtjet e mesiperme dhe shume te tjera qe bine ndesh me ta, kryetaret e ketyre partive kerkuan nje takim me ambasadorin e OSBE-se ne Shqiperi, Osmo Lipponen. Duke qene vezhguesi i komisionit bipartizan dhe ku ekspertet e tij kane bashkepunuar me PS-ne dhe PD-ne ne miratimin e kodit zgjedhor, partite e tjera parlamentare kerkuan sqarim per kete problem. Lipponen pasi u njoh me shqetesimet dhe verejtjet e tyre, u shpreh se "ashme eshte parlamenti ai qe vendos qe vendos miratimin e kodit". Ne takim gjithashtu ambasadori i OSBE-se eshte shprehur se institucioni qe ai drejton nuk perkrah asnje force politike, duke lene nga ana tjeter te hapur mundesine per ndryshime te tjera ne kod. "Mundesia e fleksibilitetit ne kod mbetet e hapur", eshte shprehur ai pas takimit qe pati me kryetaret e partive politike. Nga ana tjeter vete kryetaret e partive politike jane shprehur se do te ndjekin te gjitha rruget parlamentare dhe ligjore ne mbrojtje te te drejtave te tyre. Takimi i sotem me Presidentin e Republikes eshte nje hap tjeter i rendesishem i tyre. Deri diten e enjte kur pritet te miratohet kodi zgjedhor ne parlament, drejtuesit e nente partive do te kerkojne te kene perseri takim me perfaqesuesit e OSBE-se, per te marre pergjigjen perfundimtare nga institucioni nderkombetar. Keshtu PLL, PDr, PR, PDK, PSD, PBDNJ, PAD, PDr e rinovuar, PBK, do t'i shkojne deri ne fund mundesive te tyre, ku nuk perjashtohet mundesia dhe e drejtimit ne Gjykate Kushtetuese. Edhe pse nuk e kane numrin e mjaftueshem te deputeteve per tu ankimuar prane kesaj gjykate, ky mbetet nje hap qe nuk perjashtohet prej tyre.PDr: Peci te miratoje ligjin per mbrojtjen e deshmitareve

Partia Demokrate e Reformuar reagoi dje ndaj vonesave te Ministrit te Drejtesise, Spiro Peci per miratimin e projekligjit per mbrojtjen e deshmitareve. "Ministri i Drejtesise Peci duhet te sqaroje urgjentisht perse po vonon projketligjin per mbrojtjen e deshmitareve". Keshtu u shpreh njeri prej deputeteve te kesaj partie njekohesisht dhe anetari i komisionit te Rendit dhe SHISH-it, Jak Ndokaj. "Rasti i Fierit konfirmon se sa i nevojshem eshte ky ligj per punen e prokurorise dhe te gjykatave", cilesoi ai duke permendur keshtu kete rast, ku ne kete qytet nje i pandehur per vrasje te kryer para 6 vjetesh dhe me proces gjyqesor te paperfunduar tentoi te vriste edhe deshmitaren e vetme te krimit, nje grua 34 vjecare nene e dy femijeve qe pritej te deshmonte para trupit gjykues. Sipas Ndokes, ministri Peci qe ne muajin mars ka premtuar se qeveria do te dergonte kete projektligj ne parlament ne fund te prillit. "Ai ose eshte i paafte dhe duhet te largohet nga qeveria e te shkoje ne pune te vet, ose eshte partner i te pandehurve si ai i Fierit dhe atehere duhet te largohet nga qeveria e te ndaje qeline me keta partnere", keshtu i eshte drejtuar ai ministrit te Drejtesise duke shtuar se ne te kundert ai te sqaroje qe pengese nuk eshte ai por kryeministri Nano. Ky projektligj eshte konsideruar nga prokuroria, gjykatesit dhe komuniteti i juristeve si shume i nevojshem per luften kunder krimit. Per kete ceshtje ka patur asistence, por edhe kerkesa nga BE e SHBA. Vlera e ketij ligji u pa qarte ne Serbi pas vrasjes se kryeministrit Xhinxhic kur shume persona te arrestuar pranuan te deshmojne kunder "klanit

Krerėt e partive tė vogla ankohen sot tek Moisiu pėr kodin zgjedhor

Lajmi i ores 8:50 AM

Alfred Moisiu

TIRANE (16 Qershor) - Partitė e vogla do tė fillojnė diskutimet nė komisionet parlamentare pėr ndryshimet qė i janė bėrė Kodit Zgjedhor. Sot liderėt e partive tė vogla do tė priten nė presidencė nga kreu i shtetit, Mosiu, i cili pritet tė ketė edhe njė qėndrim zyrtar. Takimet me kreun e OSBE-sė dhe ambasadorin amerikan kanė qenė nė qendėr tė pėrpjekjeve tė tė vegjėlve pėr tė mos miratuar mėnyrėn e ngritjes sė tė gjitha komisioneve zgjedhore, ato qė do tė numėrojnė votat e shqiptarėve qė nga ky tetor. Sipas Kodit tė ri Zgjedhor, tė ndryshuar nė bazė tė paktit Gjana-Ruka, nėn kujdesin e OSBE-sė, komisonet zgjedhore, duke u nisur nga ai qendror, KZZ-tė e KZQV-tė, si edhe qendrat e votimit, do tė jenė nėn kontrollin e dy partive mė tė mėdha shqiptare. Moisiu do tė dėgjojė sot ankimet e partive tė vogla, tė cilat pretendojnė se me kėtė Kod shkelet parimi i pluralizmit nė vend. ro/ro (BalkanWeb) http://www.balkanweb.com/