RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, PRAGUE, CZECH REPUBLIC
___________________________________________________________
RFE/RL NEWSLINE Vol. 9, No. 3, Part II, 6 January 2005

WILL MONTENEGRO MAKE A CONCESSION TO EU ON INDEPENDENCE VOTE?
Montenegrin Foreign Minister Miodrag Vlahovic told the Paris daily
"Le Figaro" of 5 January that his government will organize a
referendum on independence from the joint state of Serbia and
Montenegro in 2006, RFE/RL's South Slavic and Albanian Languages
Service reported (see "RFE/RL Newsline," 2 December 2004, and "RFE/RL
Balkan Report," 27 August and 17 September 2004). Some Montenegrin
leaders had previously called for a vote in 2005, which is widely
seen in Brussels as one year before the earliest legal possibility.
The "Frankfurter Allgemeine Zeitung" wrote on 5 January that "it is
apparently not possible to make a joint state out of Serbia and
Montenegro" in view of the seemingly irreconcilable political
differences between Belgrade and Podgorica. The daily noted that the
EU, which helped create the joint state in an effort to prevent the
further dissolution of former Yugoslavia, has begun to moderate its
previously uncompromising stand on preserving the joint state. PM
---------------------------

06 Janar 2005 http://www.kohajone.com/

QEVERIA REHABILITON ENVER HOXHEN

Nexhmije Hoxha perfiton 42 mije leke shperblim. Komisioni: Gjithcka sipas ligjeve ne fuqi

Edlira Prenga

Diktatori Enver Hoxha qe nga fundi i vitit te kaluar gezon te drejten e statusit te veteranit te Luftes Antifashiste Nacional Clirimtare. Me nje vendim te vecante te Komisionit Qendror te Statusit te Veteranit qe funksionon prane Ministrise se Mbrojtjes te vitit qe sapo lame pas, pritet t'i dorezohet familjes Hoxha statusi i veteranit te LANC-it per ish-diktatorin. Ne kete menyre rehabilitimi i figures qe beri historine e mbrapshte apo jo nuk mund te gjykohet, por pranohet boterisht qe vendi yne ka kaluar nen regjimin e tij nje nga diktaturat me te egra, nuk lartesohet me vetem neper pervjetore clirimesh, ku ne muzete e vendit ka zene tashme vendin e vet, por ligjerisht tashme eshte dhe veteran lufte. Dhe kete te drejte vleresimi ja ka dhene Ministria e Mbrojtjes, por me kerkesen e bere nga institucioni i presidences. Ishte e thene qarte ne protokollin e Ministrise se Mbrojtjes ku thuhej se me date 24.12.2004, Enver Halil Hoxha, merr statusin e Veteranit te Luftes se LANC-it, duke hedhur poshte tashme cdo aludim nese ish-diktatori eshte apo jo pjesemarres i luftes se bere kunder pushtuesit te huaj. Eshte heret per te thene e gjykuar historine e vendit tone, pasi jane historianet qe do ta bejne nje gje te tille. Por dhe ligjerisht nepermjet kerkeses se bere nga presidenca, Hoxha e ka tashme statusin e veteranit. Para do kohesh ishte e veja e Hoxhes qe i beri dy here kerkese me shkrim kreut te shtetit shqiptar, Alfred Moisiu, qe Hoxha te marre statusin e veteranit duke i kujtuar atij se babai i tij ka fjetur nen nje batanije me Enverin ne ditet e luftes. Dhe kujtesa i ka vlejtur kreut te shtetit per te kerkuar nga zv/ministri i Mbrojtjes qe Komisioni Qendror i Statusit te Veteranit te marre ne shqyrtim kerkesen per dhenien e statusit. Dhe kerkesa ka gjetur menjehere diskutim dhe miratim ne mbledhjen e fundit te vitit qe sapo lame pas te ketij komisioni, duke marre tashme fuqine ligjore te saj. Nuk mund te mohohet qe Hoxha ka qene pjese drejtuese e shtabit te pergjithshem te LANC-it, por tashme kjo gje eshte e vertetuar ligjerisht.

Hoxha nuk ka patur status veterani

Prane Ministrise se Mbrojtjes, aty ku paraqiten dhe kerkesat per dhenien e statusit se veteranit, morem dje te gjitha sqarimet ligjore se si dhe kur merret statusi i veteranit. Kujtim Sinani, shef i Sektorit te veteranit ne kete ministri, sqaroi dje per "KJ" te gjitha procdurat ligjore te dhenies se statusit duke kaluar me pas dhe ne rastin konkret te Hoxhes. Sipas asaj qe citoi dje Sinani, duke ju referuar ligjit ne Kuvend qe ekziston per statusin e veteranit dhe qe eshte ndryshuar dhe plotesuar tre here qe nga viti 1994 deri ne vitin 2000, me vendime te ndryshme qeverie, kete status mund ta marrin te gjithe personat qe kane nje libreze veterani, ku cdo muaj eshte shenuar 100 lekeshi qe ata marrin dhe qe eshte i regjistruar ne Institutin e Sigurimeve Shoqerore, certifikaten personale dhe kerkesen e bere per te marre kete status. Sipas Sinanit, nuk eshte i vertete dhe nuk eshte i parashikuar ne ligj qe duhen tre deshmitare per te vertetuar nese dikush ka qene ne lufte apo jo. "Nje gje e tille behet vetem ne rastet kur dikush qe nuk njihet fare ben kerkesen per marrjen e statusit dhe kontributi i tij eshte i panjohur. Ndersa per rastin e Enver Hoxhes, eshte e pamundur dhe absurde te kerkosh gjera te tilla, pasi te gjithe e dine rolin qe ai ka patur", sqaroi per "KJ", shefi i sektorit te veteraneve, duke mohuar ne menyre kategorike qe nga institucionet shteterore eshte kerkuar nje gje e tille, pretendim i ngritur pak kohe me pare nga e veja e ish-diktatorit. Sipas Sinanit dhe dokumentacionit qe ai kishte ne dispozicion Komisioni Qendror i Statusit te Veteranit, nuk ka marre kerkese nga Nexhmije Hoxha, as ne kohen kur ajo vete beri kerkesen per te marre statusin e saj dhe as ne vitet e mepastajme.

FAMILJA HOXHA MERR 42 MIJE LEKE SHPERBLIM

E gjithe kjo odise per dhenien e statusit te veteranit per ish-diktatorin Hoxha, e kembyer ne vlere monetare kap vleren e 420 mije lekeve te vjetra. Kjo shume i jepet familjes se tij, duke e shperblyer ate ne cast, shoqeruar kjo me deshmine qe do t'u dorezohet familjareve. Madje burime konfidenciale saktesojne se pervec perfaqesuesit te Ministrise se Mbrojtjes qe mund te jete zv/ministri, apo kryetari i Komisionit Qendror te Statusit te Veteranit, Sadedin Stankaj, ne ceremonine formale per dhenien e statusit te veteranit do te jete dhe nje perfaqesues i presidences. E pare nga vlera monetare, Nexhmije Hoxha nuk ka ndonje perfitim, qe ndoshta dhe mund te kete pretenduar, por ajo kerkoi qe te ngriheshin te gjitha instancat shteterore per te vleresuar bashkeshortin e saj. Dhe ne nje fare menyre ja arriti qellimit, pasi ajo nuk e beri vete kerkesen per dhenien e ketij statusi, por ishte presidenca qe e lartesoi figuren e tij.

KUR MERRET STATUSI I VETERANIT

"Statusin e veteranit te luftes e gezojne te gjithe veteranet qe permbushin kriteret ligjore te vitit 1994, ne vendimin 78-74 date 17.11.94, i ndryshuar ky vendim ne date 23.9.1999, ne vendimin 86-94, i plotesuar me 18.9.2000, udhezim ky i Ministrise se Mbrojtjes". Ky ishte sqarimi ligjor qe beri dje Kujtim Sinani per gazeten tone. Ne baze te ketij vendimi kane te drejten e kerkeses me shkrim te gjithe personat qe permbushin disa kritere. Dhe keto kritere jane, 100 lekeshi i statusit te veteranit qe shenohet ne libreze cdo vit nje certifikate personale dhe kerkesa me shkrim. Pastaj eshte komisioni vendor prane deges se rrethit qe merr ne shqyrtim kerkesen duke ja dorezuar me pas atij qendror qe eshte prane Ministrise se Mbrojtjes. Ne baze te ligjit vleren prej 100 lekesh ne muaj e marrin te gjithe ata persona qe jane gjalle. Nese kerkesa e tyre eshte bere para viti `94 dhe veterani nuk eshte me ai ka marre shperblim prej 200 mije lekesh te vjetra dhe deshmine e veteranit. Ne kete moment shteti u "del borxhit" familjeve te tyre pa patur detyrime te tjera. Me ndryshimet e pesuara ne vite te ketij ligji kjo vlere ka shkuar deri ne 420 mije leke te vjetra per raste te tilla, pra kur veterani nuk eshte me. Kesisoj trajtuar si gjithe veteranet e tjere te luftes ish-diktatori do te shperblehet ne vleren monetare te siperpermendur (familja e tij) dhe do te kete deshmine e pasjes se ketij statusi.