http://www.albanianroyalcourt.al/news/66

 

 

24 December 2012

DEKLARATE PER MEDIA

The last ceremony for the Jubilee year was held in Tirana today for the inauguration of the statue of King Zog.

Tirana 24th of December

The last ceremony for the Jubilee year was held in Tirana today for the inauguration of the statue of King Zog. The three meter statue was placed at the head of the King Zog boulevard facing in the direction of the center of Tirana, as in tribute to the creation of the modern capital of which was build in the Monarchs period.

The statue was ingurgitated by the Albanian prime Minister Dr. Sali Berisha and HRH Prince Leka II of the Albanians. In attendance where also the head of Parliament Josephine Topalli and the Ministers of Finace, Education and culture, as well as the major of Tirana, Mr. Lulzim Basha.

The 24th of December also coincides with the historical date of "legitimacy", when King Zog returned to Albania in 1924 after the fall of the rebellious government of Fan Nolli.

Prince Leka thanked the Prime Minister Berisha for the recognition given to King Zog during this past centurial anniversary of the creation of the Albanian state.

Prince Leka: "Let this monument symbolize the unity of the Albanian Nation, as one and only without devision!"

Prince Leka also recognized the government’s efforts in respecting all Albania’s historical figures and their individual contributions in building the modern state. His Highness also called upon the youth to serve the Albanian nation’s interests with devotion!

 

 

http://www.km.gov.al/?fq=brenda&m=news&lid=17586

 

 

Kryeministri Berisha përuron shtatoren e Mbretit Ahmet Zogu i I-rë

Kryeministri Berisha së bashku me Princin Leka i II-të zbuluan sot, në Tiranë, shtatoren e Mbretit Ahmet Zogu i I-rë, e realizuar nga skulptori Kreshnik Xhiku.

Në ceremoninë e zhvilluar në bulevardin “Zogu I”, në Tiranë, ishin të pranishëm kryetari i bashkisë së Tiranës z. Lulzim Basha, Kryetarja e Kuvendit znj.Jozefina Topalli, ministri i Kulturës, Turizmit, Rinisë dhe Sporteve z. Aldo Bumçi, ministra dhe të ftuar të tjerë.

Në përshëndetjen e tij, Kryeministri Berisha shprehu vlerësimet për rolin dhe kontributin e madh të Ahmet Zogut në historinë e vendit. “Ne nderojmë sot njërin nga bijtë, një nga personalitetet më të rralla, më të shquara të të gjithë historisë sonë kombëtare të të gjitha kohërave”, u shpreh Kryeministri Berisha.

Kryeministri tha se Ahmet Zogun e nderojnë sot shqiptarët kudo që ndodhen dhe “më të bashkuar se kurrë me njëri-tjetrin në përpjekjen e tyre të madhe evropiane për të vendosur Shqipërinë dhe trojet shqiptare në gjirin e familjes së qytetëruar evropiane, aty ku e projektoi Sami Frashëri dhe rilindasit e mëdhenj shqiptarë”.

Në fjalën e tij, Kryeministri Berisha tha:

“Zonja kryetare e Parlamentit,

Zoti kryetar i Bashkisë,

Lartësia Juaj, Princi Leka i II-të, Princ i shqiptarëve,

Zotërinj ministra,

Të dashur qytetare dhe qytetarë shqiptarë, në Tiranë, në Shqipëri, në Kosovë, në Maqedoni, në Mal të Zi, diasporë dhe kudo që ndodhen sot, që ndiqni këtë ceremoni të vendosjes në bulevardin “Ahmet Zogu” të shtatores së Mbretit Zog i I-rë.

Sot mbarë kombi nderon Mbretin Zog, Mbretin e parë pas shekujsh të shqiptarëve, nderon me këtë shtatore djaloshin zemër zjarr, i cili në moshën 17 vjeçare do të vërsulej si luan nga malet e Matit drejt Vlorës së flamurit, për të mbrojtur pavarësinë e sapo shpallur, për të mbështetur themeluesin e shtetit dhe pavarësisë së vendit, Ismail Qemal Vlorën. Ne nderojmë sot njërin nga bijtë, njërin nga personalitetet më të rralla, më të shquara të të gjithë historisë sonë kombëtare të të gjitha kohërave. Ahmet Zogu, në vitet më të hershme të rinisë së tij e deri sa mbylli sytë, qëndroi i palëkundur në anën e kombit shqiptar, vendit të tij të dashur, miqve të tij të mëdhenj. Pas shpalljes së pavarësisë ky pasardhës i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit, do të qëndronte i palëkundur në konsolidimin e pavarësisë, në mbështetje të Ismail Qemalit, në mbështetje të Princ Vidit, në mbështetje të ndërtimit të shtetit të shqiptarëve. Në një kohë kur në Versajë dhe tryeza të tjera diplomatike po përgatitej copëtimi dhe shuarja përfundimtare e shqiptarëve nga harta politike e Evropës, Ahmet Zogu së bashku me një grup burrash të shquar të kombit do të organizonin Kongresin e Lushnjës, do të themelonin qeverinë, e cila u tha jo të gjitha traktateve copëtuese mbi Shqipërinë. Në detyrën e ministrit të Brendshëm, në një vend pothuajse tërësisht të pushtuar, do të vendoste me dorë të hekurt, me guxim luani integritetin territorial, sovranitetin e vendit. Qeveria e Lushnjës ishte pa diskutim dhe është një nga mrekullitë e mëdha të shqiptarëve në tërë historinë e tyre.

Sot ne vendosim këtu në këtë bulevard shtatoren e këtij burri që bëri më shumë se kushdo tjetër për t’i dhënë kombit Tiranën si kryeqytet. Me emrin e tij janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme zgjedhjet e para pluralistë në Shqipëri. Me emrin e Ahmet Zogut janë të lidhura përpjekjet titanike të shqiptarëve për shtet ligjor, rend dhe siguri. Kryeministri Ahmet Zogu u gjend para një akti terrorist të vërtetë në sallën e Parlamentit, por ai me atdhetarinë e tij, me mençurinë e tij bëri gjithçka që e keqja e këtij akti të mos reflektohej mbi shtetin e ri, në konsolidim e sipër, mbi vendin që kishte vuajtje të mëdha. Një grusht aventurierësh organizuan kundër tij grushtin e shtetit. Ai u rikthye, u zgjodh President i këtij vendi dhe më vonë Mbret i shqiptarëve. Në histori nuk gjenden dhe nuk ka kurrë figura që të kenë dalë jashtë teorisë së gabimeve, por ata që i thonë Shqipërisë – Shqipëri i detyrojnë këtij burri të madh shtetin që iu mungonte që nga koha e Skënderbeut, shtetin që bëri gjithçka për të zhvilluar vokacionin perëndimor të kombit shqiptar, shtetin që bëri gjithçka për të zhvilluar një prej vendeve, asokohe, më të prapambetura të planetit.

Zonja dhe zotërinj,

Me emrin e Ahmet Zogut janë të lidhura respektimi i madh i lirisë së besimeve fetare, janë të lidhura respektimi i madh i pronës, i lëvizjes së lirë, vazhdimit të lirë. Me emrin e Ahmet Zogut janë të lidhura konsolidimi i institucioneve të shtetit shqiptar, njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën. Me emrin e tij janë të lidhura ndërtimi i mijëra e mijëra kilometrave rrugë e ura, qindra e qindra shkollave, qendrave shëndetësore, spitaleve në mbarë vendin. Mbretëria shqiptare do të ishte viktima e parë në Evropë e agresionit nazifashist. Shqiptarët u pushtuan pa u regjistruar askund nga kancelaritë e mëdha të asaj kohe, fuqitë evropiane dhe botërore për faktin e vetëm se ato vetë në tërësinë e tyre, me ndonjë përjashtim, ishin fuqi koloniale. Pasi nuk pranoi të kapitullonte dhe vendosi të vazhdojë luftën në mërgim, ai do të ishte një nga të parët në Evropë që do t’u shpallte luftë pushtuesve të Shqipërisë. Ahmet Zogu jetoi dhe vdiq si një prej antifashistëve më të vendosur të Shqipërisë dhe të Evropës.

Zonja dhe zotërinj,

Në vitet e Mbretërisë së tij vendoi njohu një zhvillim të paprecedent. Dhe unë këtu ftoj shqiptarët të ndalen në një moment, momentin e pushtimit të Shqipërisë në ’39, momentin e shembjes së perdes së hekurt në ’90. Rikujtoni eksodin e vitit ’90, largimin masiv të shqiptarëve nga trojet e tyre më shumë se nga çdo luftë, çdo mynxyrë, çdo epidemi. Dhe kjo për faktin e vetëm se diktatori gjakësor i kishte shndërruar shqiptarët në qenie shtetërore dhe jo shoqërore. Ndërsa Mbretëria respektonte në mënyrë të palëkundur liritë dhe të drejtat themelore, pronën, besimin, lëvizjen, fjalën, me një kushtetutë tipike të mbretërive konstitucionaliste evropiane.

Zonja dhe zotërinj,

Ne nderojmë sot këtë burrë të madh në 100 vjetorin e shpalljes së pavarësisë Shqipërisë. Atë e nderojnë sot shqiptarët nga të gjitha trojet e tyre etnike, shqiptarët nga diaspora dhe kudo që ndodhen, por e nderojnë sot shqiptarët më të bashkuar se kurrë në historinë e tyre në idealin fisnik të bashkimit kombëtar, e nderojnë sot më të bashkuar se kurrë me njëri-tjetrin në përpjekjen e tyre të madhe evropiane për të vendosur Shqipërinë dhe trojet shqiptare në gjirin e familjes së qytetëruar evropiane, aty ku e projektoi Sami Frashëri dhe rilindasit e mëdhenj shqiptarë.

Nder për jetë kujtimit të Ahmet Zogut, Mbretit të parë, burrit të madh të kombit shqiptar dhe atyre që ndërtuan shtetin e lirë të Shqipërisë dhe shqiptarëve.

Faleminderit!”


24/12/2012

 

 

 

 

http://shekulli.com.al/web/p.php?id=11945&kat=87

Berisha: Zogu, burrë i madh i kombit shqiptar

Publikuar më 24.12.2012 | 12:37

Me rastin e 88-vjetorit të rrëzimit të qeverisë së Fan Nolit nga legalistët, në Tiranë është inauguruar busti i Ahmet Zogut. Në ceremoninë e inaugurimit në bulevardin Zogu i I, morën pjesë kryeministri i vendit, Sali Berisha dhe zyrtar të tjerë të lartë. Në fjalën e tij, Berisha e ka cilësuar Zogun “burrë të madh të kombit shqiptar”, duke theksuar se është themeluesi i shtetit shqiptar.

Duke folur me superlativa për mbretin e parë dhe të fundit të shqiptarëve, kryeministri krahasoi regjimin e Zogut me atë të Enver Hoxhës.

“Në vitet e mbretërisë vendi njohu zhvillim të paprecedentë. Ftoj shqiptarët të ndalen në momentin e pushtimit të Shqipërisë dhe shembjes së perdes së hekurt në 1990-s”, tha ai duke shtuar se në ’90 u larguan më shumë njerëz se në çdo luftë, kjo tha ai për faktin e vetëm se mbretëria respektoi liritë dhe të drejtën themelore të pronës ndërsa regjimi komunist jo.

“Me emrin e tij janë të lidhur zgjedhje e lira. Janë të lidhura përpjekjet titanike për shtet ligjor, rend dhe siguri. Pavarësisht se iu bë grusht shteti, u rikthye. Ata që i thonë Shqipërisë, Shqipëri i detyrohen këtij burri të madh shtetin që u mungonte që nga koha e Skënderbeut, shtetin i cili bëri gjithçka për të zhvilluar vokacionin perëndimor të kombit shqiptar. Që bëri për të zhvilluar njërin prej vendeve më të prapambetura të planetit”, tha Berisha.

Kreu i qeverisë së djathtë i njohur merita Zogut edhe për mbrojtjen e pavarësisë. “Djaloshi zemër zjarr që në moshën 17-vjeçare do vërsulej si luan nga malet e Matit drejtë Vlorës së flamurit, për të mbrojtur pavarësinë e sapo shpallur për të mbështetur themeluesin e shtetit dhe pavarësisë së vendit, Ismail Qemal Vlorën. Ai qëndroi i palëkundur në anë e kombit shqiptar”, tha Berisha.

Ai ka shtuar se me emrin e Zogut nuk është lidhur vetëm themelimi i shtetit shqiptar por edhe konsolidimi i tij. “Me emrin e Zogut janë të lidhur respektimi i madh i lirive të besimeve fetare, respektimi i madh i pronës, lëvizjes së lirë, mendimi të lirë. Me emrin e Zogut janë të lidhur konsolidimi i shtetit shqiptar. Njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën. Ndërtoi mijëra kilometra rrugë ura, shkolla, spitale...”, u shpreh Berisha.

Kryeministri nga ana tjetër, ka nënvizuar se mbreti nuk u dorëzua në rastin e pushtimit të Shqipërisë nga Italia po u shpalli luftë. “Mbretëria shqiptare do të ishte viktima e parë në Evropë, e agresioni nazi-fashist. Nuk pranoi të kapitullonte por vazhdoi luftën. Ishte nga të parët që u shpalli luftë pushtuesve të Shqipërisë. Zogu jetoi dhe vdiq si një prej anti-fashistëve më të vendosur të Shqipërisë dhe Evropës”, tha Berisha.

/Shekulli Online/Përgatiti: F.S./

 

 

 

http://www.botasot.info/shqiperia/203203/tirane-perurohet-shtatorja-e-mbretit-zog-i/

Tiranë, përurohet shtatorja e mbretit Zog I

Bota Sot | 24.12.2012 12:42

 

 

Berisha: Mbreti nuk pranoi të kapitullonte, luftoi në mërgim

Është përuruar sot Shtatorja e Ahmet Zogut, e cila ka një lartësi prej 3 metrash dhe është vendosur në fund të bulevardit “Zogu I”, pranë Stacionit të Trenit në Tiranë.
Në ceremoninë e përurimit merrnin pjesë Kryeministri Berisha, Princi Leka i II dhe figura të njohura të politikës shqiptare.
Në fjalën e tij shefi i qeverisë vlerësoi figurën e Mbretit Zog dhe meritat që ai pati për zhvillimin e zgjedhjeve të para pluraliste në Shqipëri, konsolidimin e institucioneve të pavarura, njohjen e Shtetit shqiptar në mbarë botën dhe ndërtimin e rrugëve e shkollave.
“Me emrin e tij janë të lidhura zgjedhjet e para pluraliste në Shqipëri. Me emrin e tij janë të lidhura konsolidimi i institucioneve të pavarura, njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën. Janë të lidhura ndërtimi i mijëra e mijëra km rrugë, shkolla spitale në mbarë vendin. Në vitet e mbretërisë së tij vendi njohu zhvillim të paparecendetë”- theksoi kryeministri.

Më tej Kryeministri Berisha vlerësoi se Mbreti Zog qëndroi i palëkundur në anën e kombit, duke mbështetur Ismail Qemalin, në një kohë kur përgatitej shuarja nga harta e Evropës e shqiptarëve.
“Ahmet Zogu qëndroi i palëkundur në anën e shqiptareve. Pas shpalljes së pavarësisë ky pasardhes i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit do i të qëndronte palëkundur në mbështetje të Ismail Qemalit, te ndertimit te shtetit te shqiptareve. Ne nje kohe kur në tryeza diplomatik po pergatitej shuarja per fare e shqiptareve nga harta politike e Evropes, Zogu me nje grup burrash te shquar te kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverine, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copetuese te Shqiperise”- deklaroi Berisha, i cili shtoi se Mbreti Zog jetoi e vdiq si antifashist i vendosur.

Nga ana e tij princi Leka ka falenderuar për nderimin që i bëhet mbretit, duke vendosur shtatoren e tij në Tiranë. Ai tha se kjo shtatore është tregues i kujdesit të qeverisë shqiptare për figurat e historisë së vendit.

Vendosja e shtatores së Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923, njëherësh rrëzimi i qeverisë së Nolit.

 

 

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/perurohet-shtatorja-e-zogu-i-berisha-mbreti-nuk-pranoi-te-kapitullonte-luftoi-ne-mergim-114393.html

 

24 Dhjetor 2012 - 12:13 | LAJME

 

 

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/images/spacer.gif

Përurohet shtatorja e Zogu I, Berisha: Mbreti nuk pranoi të kapitullonte, luftoi në mërgim

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/images/spacer.gif

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/images/spacer.gif

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/images/spacer.gif

Përurohet shtatorja e Zogu I, Berisha: Mbreti nuk pranoi të kapitullonte, luftoi në mërgimTIRANË- Inagurohet shtatorja e derdhur në bronz e Mbretit të parë të shqiptarëve, Ahmet Zogu. Shtatorja mbërriti në Shqipëri pas një muaji dhe dje u lartësua në fund të bulevardit që mban emrin e tij, mbi strukturën e ngritur, ku duhej të vendosej në kuadrin e festimeve të 100-vjetorit të Pavarësisë.

Pamja e shtatores u zbulua sot në një ceremoni zyrtare, nga Kryeministri Berisha dhe Princi Leka i II-të.
Inaugurimi i bustit diten e sotme përkon me një datë historike të legalistëve. “Vendosja e bustit të Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923, njëherësh rrëzimi i qeverisë së Nolit.

Në ceremoninë e inaugurimit të shtatores ishin të pranishëm Kryeministri Sali Berisha, kryetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli, Kryetari i Bashkise Lulzim Basha, ministri i MTKRS-së Aldo Bumçi, anëtarë të familjes mbretërore dhe autoritete të larta shtetërore. Fjalën hapëse e mbajti Princi Leka Zogu i II-të, i cili duke falenderuar për nderimin që i bëhet mbretit Zog, tha se vendosja e shtatores së tij është tregues i kujdesit të qeverisë shqiptare për figurat e historisë së vendit. Kryeministri Berisha i njohu meritat Leka Zogut për ndërtimin e shtetit të shqiptarëve, në një kohë kur në tryeza diplomatike po përgatitej shuarja e shqiptareve nga harta politike e Evropës.

“Ahmet Zogu qëndroi i palëkundur në anën e shqiptarëve. Pas shpalljes së pavarësisë ky pasardhës i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit do i të qëndronte palëkundur në mbështetje të Ismail Qemalit, të ndërtimit të shtetit të shqiptarëve. Në një kohë kur në tryeza diplomatik po përgatitej shuarja për fare e shqiptareve nga harta politike e Evropës. Zogu me një grup burrash të shquar të kombit organizoi Kongresin e Lushnjës, themeloi qeverinë, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copëtuese të Shqiperise”, deklaroi Berisha.

Kreu i ekzekutivit duke iu rikthyer historisë deklaroi se Leka Zogu I gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Italia nuk pranoi të kapitullonte po luftoi në mërgim. “Zogu I nuk pranoi të kapitullonte, por vijoi luftën në mërgim. Do ishte një nga të parët në Evropë që do i shpallte luftë pushtuesve të Shqipërisë. Ahmet Zogu jetoi dhe vdiq si një antifashist i vendosur i Shqipërisë dhe Evropës”,- tha Berisha teksa nenvizoi se të gjithë i detyrohen këtij burri të madh shteti, që mungonte që nga koha e Skenderbeut dhe që bëri gjithçka për të zhvilluar vokacionin perëndimor të kombit, si për të zhvilluar njërin prej vendeve, aso kohe më të prapambetur të planetit.

Shtatorja e Ahmet Zogut me një lartësi prej 3 metrash është vendosur në fund të bulevardit "Zogu I", në afërsi të Stacionit të Trenit.
(e.m/BalkanWeb)

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/images/spacer.gif

http://www.balkanweb.com/kryesore/1/images/spacer.gif

 

 

http://www.balkanweb.com/lajmesot/2707/spahiu-mbreti-zog-rol-te-pazevendesueshem-ne-krijimin-e-shtetit-modern-114342.html

 

Spahiu: Mbreti Zog, rol të pazëvendësueshëm në krijimin e shtetit modern

 

 

TIRANË- Kryetari i Partisë “Lëvizja e Legaliteti” Ekrem Spahiu dhe Sekretari Organizativ i kësaj partie Agim Kraja morën pjesë në konferencat zgjedhore të Degëve të PLL në Malësi të Madhe dhe në Lezhë. 

Në konferencën e Malësisë së Madhe, Spahiu e vuri theksin tek festimet e 100- vjetorit të Pavarësisë dhe rivlerësimin e personaliteteve që kontribuan për çlirim e bashkim kombëtar, për themelimin dhe ngritjen e shtetit shqiptar, personalitete këto që diktatura komuniste asnjëherë nuk ia ka njohur meritat, por përkundrazi i ka anatemuar dhe baltosur. 

Më tej Spahiu tha se "procesi i rivlerësimit të figurave historike kulmoi me Mbretin Zog I, për të cilin pati vlerësime maksimale. U hodh dritë e qartë për rolin e tij të spikatur në momentet kyçe të këtij 100- vjetori dhe meritën e tij të patjetërsueshme në themelimin dhe zhvillimin e shtetit modern shqiptar. Eshtrat e Mbretit Zog I u kthyen në atdhe dhe u rivarrosën me një ceremoni shtetërore dinjitoze dhe madhështore. Pjesëmarrja e madhe e qytetarëve shqiptarë në këtë ceremoni është tregues i qartë i aspirimit ndaj vlerave që Monarkia krijoi dhe la trashëgim”. 

Në vazhdim të vlerësimeve të figurës madhore të Mbretit Zog I, ditën e hënë, më datën 24 dhjetor 2012, në Bulevardin që mban emrin e tij do të zhvillohet ceremonia e përurimit të monumentit të Mbreti Zog I, që përkon edhe me 88 vjetorin e “Triumfit të Legalitetit”. 
Duke folur për zgjedhjet e 23 qershorit 2013 Spahiu tha se PLL është në fazën e konsolidimit të strukturave të saj në të gjitha degët e vendit dhe se së shpejti do të kalohet në fazën e përzgjedhjes së kandidaturave. 

Spahiu theksoi se në fushatën për zgjedhjet e ardhme elektorale PLL do të fokusohet në programin e vet politik, ekonomik dhe social e që në vija të përgjithshme vazhdon të mbetet i pandryshuar qysh nga krijimi i kësaj force politike e që mishëron filozofinë zogiste për bashkim dhe dinjitet kombëtar, zhvillim ekonomik dhe shoqëror, rend dhe siguri, mbrojtje të vlerave të familjes dhe moralit kombëtar, etj. 
Kryetar i Degës PLL në Malësi të Madhe u zgjodh biznesmeni Haxhi Bercaj, ndërsa në Lezhë z. Vasil Muca. 
(e.m/BalkanWeb)

 

 

 

 

http://www.gazeta55.al/index.php?kat=aktualitet&artikulli=31731

 

Tiranë, përurohet shtatorja e mbretit Zog I. Berisha: Me emrin e tij lidhen zgjedhjet e para pluraliste dhe konsolidimi i institucioneve

24-12-2012 / Gazeta 55

Është përuruar sot Shtatorja e Ahmet Zogut, e cila ka një lartësi prej 3 metrash dhe është vendosur në fund të bulevardit “Zogu I”, pranë Stacionit të Trenit në Tiranë.
Në ceremoninë e përurimit merrnin pjesë Kryeministri Berisha, Princi Leka i II dhe figura të njohura të politikës shqiptare.
Në fjalën e tij shefi i qeverisë vlerësoi figurën e Mbretit Zog dhe meritat që ai pati për zhvillimin e zgjedhjeve të para pluraliste në Shqipëri, konsolidimin e institucioneve të pavarura, njohjen e Shtetit shqiptar në mbarë botën dhe ndërtimin e rrugëve e shkollave.
“Me emrin e tij janë të lidhura zgjedhjet e para pluraliste në Shqipëri. Me emrin e tij janë të lidhura konsolidimi i institucioneve të pavarura, njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën. Janë të lidhura ndërtimi i mijëra e mijëra km rrugë, shkolla spitale në mbarë vendin. Në vitet e mbretërisë së tij vendi njohu zhvillim të paparecendetë”- theksoi kryeministri.
Berisha vlerësoi se Mbreti Zog qëndroi i palëkundur në anën e kombit, duke mbështetur Ismail Qemalin, në një kohë kur përgatitej shuarja nga harta e Evropës e shqiptarëve.
“Ahmet Zogu qëndroi i palëkundur në anën e shqiptareve. Pas shpalljes së pavarësisë ky pasardhes i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit do i të qëndronte palëkundur në mbështetje të Ismail Qemalit, te ndertimit te shtetit te shqiptareve. Ne nje kohe kur në tryeza diplomatik po pergatitej shuarja per fare e shqiptareve nga harta politike e Evropes, Zogu me nje grup burrash te shquar te kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverine, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copetuese te Shqiperise”- deklaroi Berisha, i cili shtoi se Mbreti Zog jetoi e vdiq si antifashist i vendosur.
Nga ana e tij princi Leka ka falenderuar për nderimin që i bëhet mbretit, duke vendosur shtatoren e tij në Tiranë. Ai tha se kjo shtatore është tregues i kujdesit të qeverisë shqiptare për figurat e historisë së vendit.
Vendosja e shtatores së Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923, njëherësh rrëzimi i qeverisë së Nolit.

 

 

http://gazeta-shqip.com/lajme/2012/12/24/berisha-zogu-jetoi-dhe-vdiq-si-antifashist-nuk-pranoi-te-kapitullonte/

Berisha: Zogu, jetoi dhe vdiq si antifashist. Nuk pranoi të kapitullonte

24 Dhjetor 2012 | : Kryesoret,Politikë | Autor: Gazeta Shqip

Inaugurohet në Tiranë shtatorja e derdhur në bronz e Ahmet Zogut. Shtatorja mbërriti në Shqipëri një muaj më parë dhe dje u lartësua në fund të bulevardit që mban emrin e tij, mbi strukturën e ngritur, ku duhej të vendosej në kuadrin e festimeve të 100-vjetorit të Pavarësisë.

Në ceremoninë e sotme ka marrë pjesë kryeministri Sali Berisha, pasardhësi i familjes mbretërore Princi Leka i II-të, kryeparlamentarja Jozefina Topalli, kreu i bashkisë së Tiranës, Lulzim Basha, krerët e partisë së Legalitetit, etj. Në fjalën e rastit, kryeministri Berisha nuk i ka kursyer vlerësimin e figurës së Ahmet Zogut, duke ngritur në piedestal meritat e tij në themelimin e shtetit shqiptar.

“Ahmet Zogu qëndroi i palëkundur në anën e shqiptarëve. Pas shpalljes së pavarësisë ky pasardhës i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit do i të qëndronte palëkundur në mbështetje të Ismail Qemalit, të ndërtimit të shtetit të shqiptarëve. Në një kohë kur në tryeza diplomatik po përgatitej shuarja për fare e shqiptareve nga harta politike e Evropës. Zogu me një grup burrash të shquar të kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverinë, e cila u tha ‘Jo’ të gjitha traktateve copëtuese të Shqipërisë”,- deklaroi Berisha.

Sipas Berishës, Zogu gjithë jetën mbeti një antifashist dhe luftoi në mërgim. “Mbretëria shqiptare do të ishte viktima e parë në Evropë, e agresioni nazi-fashist. Zogu I nuk pranoi të kapitullonte por vijoi luftën në mërgim. Ishte nga të parët që u shpalli luftë pushtuesve të Shqipërisë. Ahmet Zogu jetoi dhe vdiq si një prej anti-fashistëve më të vendosur të Shqipërisë dhe Evropës”, u shpreh Berisha.

Inaugurimi i bustit të Ahmet Zogut përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit dhe rrëzimin e qeverisë së Fan Nolit.

24 dhjetor 2012 (gazeta-Shqip.com)

 

 

 

 

http://www.panorama.com.al/2012/12/24/zbulohet-shtatorja-e-ahmet-zogut-berisha-nderojme-figuren-e-shquar/

Zbulohet shtatorja e Ahmet Zogut, Berisha: Nderim themeluesit të shtetit shqiptar

 

Lajmi i Fundite Hënë, 24 Dhjetor, 2012 | 12:19 pm

Shtatorja e Zogut

TIRANE- Perurohet shtatorja e Mbretit të parë të shqiptarëve, Ahmet Zogu. Ne ceremoni te pranishem ishin kreu i qeverise, kryeparlamentarja, ministri i Kultures, kreu i bashkise se Tiranes dhe princi Leka.

Shtatorja e vendosur në fund të bulevardit që mban emrin e tij u zbulua sot ne nje ceremoni te posacme.

Kreu i qeverise ka vleresuar rolin e pamohueshem te mbretit te pare te Shqiptareve.

“Ata që i thonë Shqipërisë, Shqipëri i detyrojnë këtij burri të madh shtetin që u mungonte që nga koha e Skënderbeut, që bëri gjithçka për të zhvilluar vokacionin perëndimor të kombit, që bëri gjithçka për të zhvilluar njërin prej vendeve aso kohe më të prapambetur të planetit. Me emrin e tij janë të lidhura konsolidimi i institucioneve të shtetit shqiptar, njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën”- tha ai.

Sipas tij, sot ate e nderon mbare kombi, gjithe shqiptaret kudo qe jane.

“Ahmet Zogu qendroi i palekundur ne anen e shqiptareve. Pas shpalljes se pavaresise ky pasardhes i njeres prej familjeve me te shquara shqiptare, ne vitete me te veshtira te vendit do te qendronte i palekundur ne mbeshtetje te Ismail Qemalit, te ndertimit te shtetit te shqiptareve. Ne nje kohe kur ne tryeza diplomatike po pergatitej shuarja per fare e shqiptareve nga harta politike e Evropes, Zogu me nje grup burrash te shquar te kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverine, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copetuese te Shqiperise”- tha Berisha.

Kreu i qeverise ka thene se Zogu I nuk pranoi të kapitullonte, por vijoi luftën në mërgim.

“Do ishte një nga të parët në Evropë që do i shpallte luftë pushtuesve të Shqipërisë. Ahmet Zogu jetoi dhe vdiq si një antifashist i vendosur i Shqipërisë dhe Evropës” ,- tha Berisha.

Ne fjalen e mbajtur me kete rast, princi Leka ka falenderuar per nderimin qe i behet mbretit, duke vendosur shtatoren e tij ne Tirane. Sipas tij, kjo shtatore eshte tregues i kujdesit te qeverise shqiptare per figurat e historise se vendit.

Inaugurimi i shtatores u la qëllimisht për paraditen e sotshme, pasi përkon me një datë historike të legalistëve. “Vendosja e bustit të Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923″.

 

 

 

http://www.panorama.com.al/2012/12/24/sot-inaugurimi-zogu-monument-ne-diten-e-rrezimit-te-nolit/

 

Sot inaugurimi: Zogu, monument në ditën e rrëzimit të Nolit

Aktualitete Hënë, 24 Dhjetor, 2012 | 08:58 am

Shtatorja e Zogut e mbuluar, dje në Tiranë

Shtatorja e Mbretit do të zbulohet sot, në 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Detajet e ceremonisë në qendër të Tiranës.

Mbërrin me një muaj vonesë busti i Mbretit të parë të shqiptarëve.

Mbërrin në Shqipëri pas një muaji vonesë shtatorja e derdhur në bronz e Mbretit të parë të shqiptarëve, Ahmet Zogu. Dje, busti u lartësua në fund të bulevardit që mban emrin e tij, mbi strukturën e ngritur, ku duhej të vendosej në kuadrin e festimeve të 100-vjetorit të Pavarësisë. Megjithatë, monumenti qëndroi gjatë gjithë ditës i mbështjellë me një mushama gjigande fund e krye dhe i lidhur me litarë që të mos “dekonspirohej” nga era. Pamja e shtatores do të zbulohet sot në një ceremoni zyrtare në orën 10:00, ku do të marrë pjesë edhe Kryeministri Sali Berisha. Inaugurimi i bustit u la qëllimisht për paraditen e sotshme, pasi përkon me një datë historike të legalistëve. “Vendosja e bustit të Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923.

Shtatorja e Zogut, si do të jetë

 

http://www.gazetatema.net/web/2012/12/24/berisha-zogu-i-pari-qe-beri-zgjedhje-te-lira-jetoi-dhe-vdqi-si-antifashist-nuk-u-dorezua-perballe-italise/

Berisha: Zogu, i pari që bëri zgjedhje të lira. Jetoi dhe vdiq si antifashist, nuk u dorëzua përballë Italisë

24 Dhjetor, 2012 | Postuar në: Aktualitet,Kryesore,Politika | Shkruar nga: TemA Online

http://www.google.com/images/cleardot.gif

berisha-zogu

Kryeministri Berisha, ashtu siç ka bërë gjatë kësaj periudhe, ka ngritur në pedestal figurën e Ahmet zogut, gjatë përurimit të bustit të tij. Berisha ka thënë se Zogu ka vënë themelet e shtetit shqiptar, duke pohuar se ishte i pari që ka organizuar zgjedhje të lira në shqipëri.

Në vitet e mbretërisë vendi njohu zhvillim të paprecedentë. Ftoj shqiptarët të ndalen në momentin e pushtimit të Shqipërisë dhe shembjes së perdes së hekurt në 1990-s”, tha ai duke shtuar se në ’90 u larguan më shumë njerëz se në çdo luftë, kjo tha ai për faktin e vetëm se mbretëria respektoi liritë dhe të drejtën themelore të pronës ndërsa regjimi komunist jo.

Me emrin e tij janë të lidhur zgjedhje e lira. Janë të lidhura përpjekjet titanike për shtet ligjor, rend dhe siguri. Pavarësisht se iu bë grusht shteti, u rikthye. Ata që i thonë Shqipërisë, Shqipëri i detyrohen këtij burri të madh shtetin që u mungonte që nga koha e Skënderbeut, shtetin i cili bëri gjithçka për të zhvilluar vokacionin perëndimor të kombit shqiptar. Që bëri për të zhvilluar njërin prej vendeve më të prapambetura të planetit”, tha Berisha.

Sipas tij, “djaloshi zemër zjarr që në moshën 17-vjeçare do vërsulej si luan nga malet e Matit drejtë Vlorës së flamurit, për të mbrojtur pavarësinë e sapo shpallur për të mbështetur themeluesin e shtetit dhe pavarësisë së vendit, Ismail Qemal Vlorën. Ai qëndroi i palëkundur në anë e kombit shqiptar”.

Berisha ka thënë se Zogu konsolidoi shtetin shqiptar, ndërsa pohoi se ai jetoi dhe vdiq si antifashist. Sipas Berishës, Zogu luftoi në margatë, pavarësisht se u detyrua të largohej nga Shqipëria gjatë pushtimit fashist.

Me emrin e Zogut janë të lidhur respektimi i madh i lirive të besimeve fetare, respektimi i madh i pronës, lëvizjes së lirë, mendimi të lirë. Me emrin e Zogut janë të lidhur konsolidimi i shtetit shqiptar. Njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën. Ndërtoi mijëra kilometra rrugë ura, shkolla, spitale.

Mbretëria shqiptare do të ishte viktima e parë në Evropë, e agresioni nazi-fashist. Nuk pranoi të kapitullonte por vazhdoi luftën. Ishte nga të parët që u shpalli luftë pushtuesve të Shqipërisë. Zogu jetoi dhe vdiq si një prej anti-fashistëve më të vendosur të Shqipërisë dhe Evropës”, u shpreh Berisha.

 

http://www.mapo.al/2012/12/24/inagurohet-shtatorja-e-zogutberisha-zogu-qendroi-i-pa-lekundur-ne-anen-e-shqiptareve/

gurohet shtatorja e Zogut,Berisha: Zogu qëndroi i pa lëkundur në anën e shqiptarëve

Është përuruar ditën e sotme shtatorja e Mbretit të parë të shqiptarëve, Ahmet Zogu. Shtatorja u zbuluar sot në një ceremony të posaçme dhe u vendos në bulevardin që mban emrin e tij. Në ceremony ishin të pranishëm kreu i qeverisë Sali Berisha , kryeparlamentarja Topalli , ministri i Kulturës, kreu i bashkisë së Tiranës dhe princi Leka. Kryeministri Sali Betrisha vlerësoi figurën e Zogut dhe rolin e tij në krijimin e shtetit shqiptar. “Ata që i thonë Shqipërisë, Shqipëri i detyrojnë këtij burri të madh shtetin që u mungonte që nga koha e Skënderbeut, që bëri gjithçka për të zhvilluar vokacionin perëndimor të kombit, që bëri gjithçka për të zhvilluar njërin prej vendeve aso kohe më të prapambetur të planetit. Me emrin e tij janë të lidhura konsolidimi i institucioneve të shtetit shqiptar, njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën”- tha ai. Kryeministri u shpreh se Mbreti Zog qëndroi I pa lëkundur në krahun e shqiptarëve. “Ahmet Zogu qendroi i palekundur ne anen e shqiptareve. Pas shpalljes se pavaresise ky pasardhes i njeres prej familjeve me te shquara shqiptare, ne vitete me te veshtira te vendit do te qendronte i palekundur ne mbeshtetje te Ismail Qemalit, te ndertimit te shtetit te shqiptareve. Ne nje kohe kur ne tryeza diplomatike po pergatitej shuarja per fare e shqiptareve nga harta politike e Evropes, Zogu me nje grup burrash te shquar te kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverine, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copetuese te Shqiperise”- tha Berisha. Sipas tij Zogu I nuk pranoi të kapitullonte, por vijoi luftën në mërgim. Inaugurimi i shtatores u la paraditen e sotshme, pasi përkon me një datë historike të legalistëve rrëzimin e qeverisë së Nolit.

 

 

http://www.albeu.com/shqiperi/zbulohet-shtatorja-berisha-ahmet-zogu-figuren-e-shquar/95587/

Përurohet shtatorja e Zogut, Berisha: Simbol i bashkimit të shqiptarëve (FOTO-LAJM)

 

Kryeministri Berisha mori pjesë sot në ceremoninë e përurimit të shtatores së mbretit Ahmet Zogu. Kreu i qeverisë u shpreh se në këtë ceremoni, i gjithë kombi shqiptar nderonte një personalitet më të shquara të historisë shqiptare."Sot mbarë kombi nderon mbretin Zog, mbretin e parë të shqiptarëve. Nderon me këtë shtatore, djaloshin i cili në moshën 17 vjeçare do të luftonte për të mbrojtur pavarësinë e vendit për të mbështetur Ismal Qemalin. Ne nderojmë sot një nga personalitet më të shquara të historisë shqiptare. Ahmet Zogu qendroi i palekundur ne anen e shqiptareve. Pas shpalljes se pavaresise ky pasardhes i njeres prej familjeve me te shquara shqiptare, ne vitete me te veshtira te vendit do te qendronte i palekundur ne mbeshtetje te Ismail Qemalit, te ndertimit te shtetit te shqiptareve. Ne nje kohe kur, tryeza diplomatike po pergatitej shuarja per fare e shqiptareve nga harta politike e Evropes, Zogu me nje grup burrash te shquar te kombit organizoi Kongresin e Lushnjes, themeloi qeverine, e cila u tha ‘Jo’ te gjitha traktateve copetuese te Shqiperisë", u shpreh Berisha.

Inaugurimi i bustit u la qëllimisht për paraditen e sotshme, pasi përkon me një datë historike të legalistëve. “Vendosja e bustit të Mbretit Zog përkon me 88-vjetorin e triumfit të Legalitetit. Më 24 dhjetor 1924, Ahmet Zogu riktheu legjitimitetin e fituar në zgjedhjet e dhjetorit 1923″. /albeu.com/

Shtuar më 24/12/2012, ora 12:09

 

 

 

http://www.standard.al/sot-perurohet-monumenti-i-mbretit-zog/

Published On: Mon, Dec 24th, 2012

Politikë | By standard

Sot përurohet monumenti i Mbretit Zog

Kryetari i Partisë Lëvizja e Legalitetit, Ekrem Spahia, dhe sekretari organizativ i kësaj partie, Agim Kraja, morën pjesë në konferencat zgjedhore të degëve të PLL në Malësi të Madhe dhe në Lezhë. Gjatë fjalës së tyre u bë më dije se sot në Tiranë, pikërisht në bulevardin “Zogu i Parë” do të përurohet monumenti i Mbretit Zog, datë kjo që përkon edhe me 88-vjetorin e “Triumfit të Legalitetit”. Në konferencën e Malësisë së Madhe Spahiu e vuri theksin tek festimet e 100-vjetorit të pavarësisë dhe rivlerësimin e personaliteteve që kontribuuan për çlirim e bashkim kombëtar, për themelimin dhe ngritjen e shtetit shqiptar, personalitete këto që diktatura komuniste asnjëherë nuk ia ka njohur meritat, por përkundrazi i ka anatemuar dhe baltosur. Ai tha: “Procesi i rivlerësimit të figurave historike kulmoi me Mbretin Zog I, për të cilin pati vlerësime maksimale. U hodh dritë e qartë për rolin e tij të spikatur në momentet kyçe të këtij 100-vjetori dhe meritën e tij të patjetërsueshme në themelimin dhe zhvillimin e shtetit modern shqiptar. Eshtrat e Mbretit Zog I u kthyen në atdhe dhe u rivarrosën me një ceremoni shtetërore dinjitoze dhe madhështore. Pjesëmarrja e madhe e qytetarëve shqiptarë në këtë ceremoni është tregues i qartë i aspirimin ndaj vlerave që monarkia krijoi dhe la trashëgim”. Duke folur për zgjedhjet e 23 qershorit 2013 Spahia tha se PLL është në fazën e konsolidimit të strukturave të saj në të gjitha degët e vendit dhe se së shpejti do të kalohet në fazën e përzgjedhjes së kandidaturave. Spahia theksoi se në fushatën për zgjedhjet e ardhme elektorale PLL do të fokusohet në programin e vet politik, ekonomik dhe social e që në vija të përgjithshme vazhdon të mbetet i pandryshuar qysh nga krijimi i kësaj force politike e që mishëron filozofinë zogiste për bashkim dhe dinjitet kombëtar, zhvillim ekonomik dhe shoqëror, rend dhe siguri, mbrojtje të vlerave të familjes dhe moralit kombëtar etj. Kryetari i degës PLL në Malësi të Madhe u zgjodh biznesmeni Haxhi Bercaj, ndërsa në Lezhë z. Vasil Muça.

 

 

 

 

http://www.sot.com.al/index.php?option=com_content&view=article&id=48637:perurohet-shtatorja-e-zogut-berisha-mbreti-nuk-pranoi-te-kapitullonte-por-vijoi-luften-ne-mergim&catid=258:lajmet-kryesore&Itemid=466

Përurohet shtatorja e Zogut, Berisha: Mbreti nuk pranoi të kapitullonte, por vijoi luftën në mërgim

Published on Monday, 24 December 2012 13:14

Written by SOT NEWS

Është përuruar sot në Tiranë, busti i mbretit Ahmet Zogu. Gjatë ceremonisë merrnin pjesë kryeministri Berisha, kryeparlamentarja Topalli, Kryetari i Bashkise Lulzim Basha, ministri i MTKRS-së Aldo Bumçi, anëtarë të familjes mbretërore dhe autoritete të larta shtetërore.

Gjatë fjalës së tij, kreu i qeverisë vlerësoi kontributin e Mbretit Zog dhe u shpreh se kjo shtatore do të shërbejë si simbol i bashkimit të shqiptarëve. “Ahmet Zogu, qëndroi i palëkundur në anën e shqiptarëve. Pas shpalljes së pavarësisë, ky pasardhës i njërës prej familjeve më të shquara shqiptare, në vitet më të vështira të vendit do ti qëndronte palëkundur në mbështetje të Ismail Qemalit, të ndërtimit të shtetit të shqiptarëve, në një kohë kur në tryeza diplomatike po përgatitej shuarja për fare e shqiptareve nga harta politike e Evropës. Zogu me një grup burrash të shquar të kombit, organizoi Kongresin e Lushnjës, themeloi qeverinë, e cila u tha "Jo" te gjitha traktateve copëtuese të Shqiperise”, deklaroi Berisha.

“Zogu I nuk pranoi të kapitullonte, por vijoi luftën në mërgim. Do ishte një nga të parët në Evropë që do i shpallte luftë pushtuesve të Shqipërisë. Ahmet Zogu jetoi dhe vdiq si një antifashist i vendosur i Shqipërisë dhe Evropës”, tha më tej kryeministri. Shtatorja e Ahmet Zogut, e lartë 3 metra është vendosur në fund të bulevardit "Zogu I", në afërsi të "Stacionit të Trenit".

 

 

 

 

http://www.mediaonline.net/link.asp?idioma=fr&target=/gazetakorrieri

 

Vendoset shtatorja e ish mbretit te veteshpallur Ahmet Zogu

 

Nga Korresp. 24-ore.com24/12/2012 13:30:00

 

Vendoset shtatorja e ish mbretit te veteshpallur Ahmet Zogu

22 vjet pas rrëzimit të diktaturës, në kryeqytetin e Shqipërisë është vendosur për herë të parë një shtatore e Ahmet Zogut, një nga personalitetet me dritëhije historike, figura e të cilit vazhdon edhe sot të ngjallë polemika të forta.

Per zbulimin e shtatores së Ahmet Zogut nga Kryeministri Berisha dhe nipi i tij Leka Zogu, eshte zgjedhur jo rastesisht 24 dhjetori, dita qe njihet si "triumfi i Legalitetit", kur Ahmet Zogu rimori pushtetin dhe rrezoi Qeverine e Fan Nolit.

Ne vleresimin e Kryeministrit Berisha, Ahmet Zogu eshte nje nga personalitetet e shquara te kombit shqiptar, qe jo vetem mbeshteti konsolidimin e pavaresise se Shqiperise, por bashke me shqiptare te tjere te medhenj orgnizuan Kongresin e Lushnjes dhe ia dolen te ndalonin copetimin perfundimtar te Shqipërisë.

“Ne vendosim këtu në këtë bulevard shtatoren e këtij burri që bëri më shumë se kushdo tjetër për t’i dhënë kombit Tiranën si kryeqytet. Me emrin e Ahmet Zogut janë të lidhura përpjekjet titanike të shqiptarëve për shtet ligjor, rend dhe siguri. Me emrin e Ahmet Zogut janë të lidhura konsolidimi i institucioneve të shtetit shqiptar, njohja e Shqipërisë si shtet i pavarur në mbarë botën", tha Berisha.

Kryeministri Berisha nuk hezitoi te ndalej edhe ne momentin e diskutueshem te largimit te mbretit Zog nga Shqiperia nje dite perpara pushtimit fashist, duke e trajtuar ate jo si tradhti kombetare, por si nje gjest te refuzimit per regjimin fashist, kunder te cilit ai veproi ne mergim.

“Pasi nuk pranoi të kapitullonte dhe vendosi të vazhdojë luftën në mërgim do të ishte një nga të parët në Evropë që do t’u shpallte luftë pushtuesve të Shqipërisë. Ahmet Zogu jetoi dhe vdiq si një prej antifashistëve më të vendosur të Shqipërisë dhe të Evropës”, tha Berisha.

Per Kryeministrin Berisha, kur historia e gjykon Ahmet Zogun, peshorja nuk anon nga gabimet, por nga veprat e tij per ndertimin e shtetit modern shqiptar.

 

 

http://www.noblesseetroyautes.com/nr01/page/2/

Le prince Léka inaugure une statue du roi Zog à Tirana

Écrit par Régine le 28 décembre 2012. Publié dans Actualité, Albanie

 

A Tirana, une statue du roi Zog Ier d’Albanie a été inaugurée sur le Boulevard Zog Ier en présence de son petit-fils le prince Leka II. L’œuvre est de l’artiste Kreshnik Xhiku. Le Premier Ministre albanais Sali Berisha prononça un discours dans lequel il a rappelé que le souverain fut « un grand homme de la nation albanaise ». Plusieurs personnalités politiques étaient également présentes comme la présidente du Parlement ou encore le maire de Tirana pour lequel le prince Leka a travaillé comme conseiller diplomatique lorsqu’il était Ministre des Affaires étrangères. La fiancée du prince Léka, Elia Zaharia était également présente. (Copyright photos : facebook du prince Léka d’Albanie – Merci à Valentin Dupont)

Le prince Léka et sa fiancée Elia

La statue du roi Zog

 

 

 

-------------------------------

 

Partia “Lëvizja e Legalitetit”
Bulevardi “Zog I”, Tiranë.
www.legaliteti.org
Tel&Fax: +355 4 2230076

 

 

Tiranë më, 23 Dhjetor 2012

Informacion për mediat

Kryetari i Partisë “Lëvizja e Legaliteti” Ekrem Spahiu dhe Sekretari Organizativ i kësaj partie Agim Kraja morën pjesë në konferencat zgjedhore të Degëve të PLL në Malësi të Madhe dhe në Lezhë.

Në konferencën e Malësisë së Madhe Spahiu e vuri theksin tek festimet e 100 vjetorit të Pavarësisë dhe rivlerësimin e personaliteteve që kontribuan për çlirim e bashkim kombëtar, për themelimin dhe ngritjen e shtetit shqiptar, personalitete këto që diktatura komuniste asnjëherë nuk ia ka njohur meritat, por përkundrazi i ka anatemuar dhe baltosur.

Më tej Spahiu tha se: “Procesi i rivlerësimit të figurave historike kulmoi me Mbretin Zog I, për të cilin pati vlerësime maksimale. U hodh dritë e qartë për rolin e Tij të spikatur në momentet kyçe të këtij 100 vjetori dhe meritën e tij të patjetërsueshme në themelimin dhe zhvillimin e shtetit modern shqiptar. Eshtrat e Mbretit Zog I u kthyen në atdhe dhe u rivarrosën me një ceremoni shtetërore dinjitoze dhe madhështore. Pjesëmarrja e madhe e qytetarëve shqiptarë në këtë ceremoni është tregues i qartë i aspirimin ndaj vlerave që Monarkia krijoi dhe la trashëgim”.

Në vazhdim të vlerësimeve të figurës madhore të Mbretit Zog I, ditën e hënë, më datën 24 dhjetor 2012, në Bulevardin që mban emrin e Tij do të zhvillohet ceremonia e përurimit të monumentit të Mbreti Zog I që përkon edhe me 88 vjetorin e “Triumfit të Legalitetit”.    

Duke folur për zgjedhjet e 23 qershorit 2013 Spahiu tha se PLL është në fazën e konsolidimit të strukturave të saj në të gjitha degët e vendit dhe se së shpejti do të kalohet në fazën e përzgjedhjes së kandidaturave.

Spahiu theksoi se në fushatën për zgjedhjet e ardhme elektorale PLL do të fokusohet në programin e vet politik, ekonomik dhe social e që në vija të përgjithshme vazhdon të mbetet i pandryshuar qysh nga krijimi i kësaj force politike e që mishëron filozofinë zogiste për bashkim dhe dinjitet kombëtar, zhvillim ekonomik dhe shoqëror, rend dhe siguri, mbrojtje të vlerave të familjes dhe moralit kombëtar, etj.

Kryetar i Degës PLL në Malësi të Madhe u zgjodh biznesmeni Haxhi Bercaj, ndërsa në Lezhë z. Vasil Muca.

Zyra e shtypit e PLL 

 

http://gazetaexpress.com/?cid=1%2C13%2C98350

Çelet Ramushi

Foto: Kushtrim Ternava

 

Nga Leonora Aliu 04 Dhjetor 2012 07:41

Madhësia e tekstit:

Ramush Haradinaj, më në fund, ka folur konkretisht për mundësinë që partia e tij t’i bashkohet PDK’së në qeverisjen e vendit. Për këtë, tha se është duke u hartuar një plan konkret. Zyrtarët e AAK’së insistojnë që posti i Kryeministrit t’i takojë liderit të tyre, derisa zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi është shprehur se gjithçka do të sqarohet në bisedimet mes krerëve të dy partive.

Kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinaj, të hënën për herë të parë ka folur hapur për mundësinë e lidhjes së një koalicioni qeverisës me Partinë Demokratike të Kryeministrit aktual, Hashim Thaçit.

Haradinaj të enjten u shpall i pafajshëm nga Tribunali i Hagës për krime të luftës, derisa të hënën në ditën e parë të punës mblodhi strukturat e partisë së tij për t’u treguar se ka ndërmend të hyjë në Qeveri.

Për këtë, ai tha se po hartohet një plan.

“Ne jemi të interesuar edhe në marrjen e përgjegjësive në qeverisje në të ardhmen, kemi një projekt ideor të padefinuar, do ta zhvillojmë në kohë”, tha Haradinaj.

“Jemi duke e zhvilluar një projekt të marrjes së përgjegjësive, nuk e kemi të përfunduar, jemi në zhvillim e sipër. Sapo të kemi informata, do të jem transparent ndaj qytetarëve të vendit”.

Mundësia për një koalicion mes PDK’së dhe AAK’së ka kohë që përflitet në opinion, shumëçka u sqaruar kur AAK dërgoi Blerim Shalën si Koordinator Politik në dialogun me Serbinë, derisa deklaratat e fundit të liderit të kësaj partie pothuajse nuk lënë asnjë dyshim për drejtimin që po merr kjo çështje.

Por si do të duket koalicioni PDK-AAK?

Gazeta britanike “The Guardian” ka shkruar të hënën se Kryeministër i ardhshëm do të jetë Ramush Haradinaj.

“Ish-Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj, i cili u shpall i pafajshëm nga Gjykata për Krime të Luftës në Hagë, të enjten, më 29 nëntor, pasi kishte qenë i akuzuar për tetë vjet dhe pasi ishte gjykuar, tha të shtunën se synon ‘ta udhëheq sërish vendin tim’. Kryeministri aktual tani është tërhequr, për të lënë hapësirë që Haradinaj të kthehet në detyrë në fillim të janarit”, shkruan e përditshmja britanike.

Gazeta Express është interesuar gjatë ditës së hënë që të marrë përgjigje prej zyrtarëve të Qeverisë aktuale për të kuptuar nëse Kryeministri Thaçi do t’ia lëshojë rrugën Haradinajt, mirëpo Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi nuk u është përgjigjur pyetjeve të gazetës.

Ai tha shkurt se çështja e koalicionit mbetet të diskutohet.

“Është çështje që diskutohet në dialog mes partive”, tha Kuçi.

Partneri potencial i koalicionit, Ramush Haradinaj, tashmë e ka bërë të qartë se ajo që synon është Kryeministria. Ambicien e tij, të hënën, ai e arsyetoi me gjendjen në vend të cilën ai e cilësoi si të rëndë.

“Unë jam i njëjti që kam qenë, por po reflektoj gjendjen ashtu si është, sipas bindjes sime, ndoshta ju keni jetuar çdo ditë këtu dhe jeni imun ndaj gjendjes. pamja që kam unë është një pamje jo e mirë”, tha ai.

“Qasja ime është reflektimi i gjendjes tani. Do të punoj jo me rënduar gjendjen në vend më tutje, por mundësisht me lehtësuar këtë gjendje që është krijuar në Kosovë”, shtoi Haradinaj.

Ambicien e tij për qeverisje, ndërkaq, e përforcuan edhe anëtarët e partisë së tij.

Deputeti i AAK’së, Ahmet Isufi, i ka thënë gazetës se ajo që kërkojnë, në kuadër të planit për bashkëqeverisje, është roli i Kryeministrit për Haradinajn.

“Kur themi që duam të marrim përgjegjësinë për vendin, atëherë nënkuptojmë që atë duam ta marrim duke udhëhequr Qeverinë e Kosovës”, tha ai për Express.

“Po ne kërkojmë rolin e Kryeministrit, sepse besojmë që vizioni dhe programi ynë do të mund të zhvillohej nëse zoti Haradinaj udhëheq Qeverinë e Kosovës”, shtoi Isufi.

I pyetur nëse partneri potencial i koalicionit, e që është partia në pushtet e Hashim Thaçit, ka disponim për një marrëveshje të tillë, Isufi tha se nuk ka ende elemente konkrete.

Ai tha se për këto priten të mbahen bisedime mes liderëve në ditët në vijim, e për të cilat Isufi u shpreh i bindur se do të rezultojnë me marrjen e përgjegjësive në qeverisje nga AAK.

“Kjo do të varet nga bisedat që mund të rezultojnë me marrjen e udhëheqjes në qeveri. Ne do të mundohemi që sa më shpejt të jemi në qeverisje të vendit”, ka thënë Isufi.

 

 

 

 

 

http://news.albanianscreen.tv/pages/news_detail/51159/ALB

Nderohet Abaz Kupi, sheshi i Krujës merr emrin e tij
 
Publikuar: Nentor 18,2012 - 17:58
Krujë -
Bashkia e Krujës dhe qeveria shqiptare kanë nderuar figurën e Abaz Kupit, si një nga personalitetet që ka dhënë një kontribut të çmuar në ndërtimin e shtetit shqiptar. Në një simpozium të mbajtur në qytetin e Krujës, historianë të ndryshëm kanë vlerësuar figurën e Abaz Kupit, duke theksuar edhe rëndësinë e rishikimit të kësaj figure në histori. Nga ana e tij ministri i Kulturës, Aldo Bumçi, u shpreh se kombi shqiptar i ndjehet borxhli këtij personaliteti.

"Dje dhe sot janë momente historike ku ne po rikthejmë dinjitetin e munguar personaliteteve të shquara të historisë së Shqipërisë. Jam shumë i lumtur që shoqëria shqiptare ka pranuar thirrjen tonë që historia duhet të rishkruhet. Nuk mundet ne të qëndrojmë pas 20 vitesh, një inerci e papranueshme me versionin hoxhist të historisë ", tha Bumçi.

I pranishëm në këtë aktivitet ishte dhe princi Leka, i cili kërkoi që eshtrat e Abaz Kupit të varrosen në qytetin e Krujës. "Misionin tonë nuk ka mbaruar me rikthimin e eshtrave të mbretit Zog, ka ardhur koha për rikthimin e eshtrave të heroit tonë kombëtar, Abaz Kupi ", tha Princ Leka Zogu.

Gjatë ceremonisë së posaçme, një shesh në qytetin e Krujës i është vënë emri i Abaz Kupit, në shenjë mirënjohjeje për kontributine dhënë para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, por edhe gjatë viteve të qëndrimit në SHBA.

Romir Saraçi

 

 

http://www.lajmifundit.al/lajme/2012/11/18/kruje-sheshi-qendror-i-qytetit-merr-emrin-abaz-kupi/

 

Krujë, sheshi qendror i qytetit merr emrin “Abaz Kupi”

 

Sheshi qendror i Krujës merr emrin Abaza Kupi. Bashkia e qytetit dhe qeveria shqiptare kanë nderuar figurën e Abaz Kupit, si një nga personalitetet që ka dhënë një kontribut të çmuar në ndërtimin e shtetit shqiptar.

Në aktivitetin e mbajtur në qytetin e Krujës, historianë të ndryshëm kanë vlerësuar figurën e Abaz Kupit, duke theksuar edhe rëndësinë e rishikimit të kësaj figure në histori. Nga ana e tij ministri i Kulturës, Aldo Bumçi, u shpreh se kombi shqiptar i ndjehet borxhli këtij personaliteti.

"Dje dhe sot janë momente historike ku ne po rikthejmë dinjitetin e munguar personaliteteve të shquara të historisë së Shqipërisë. Jam shumë i lumtur që shoqëria shqiptare ka pranuar thirrjen tonë që historia duhet të rishkruhet. Nuk mundet ne të qëndrojmë pas 20 vitesh, një inerci e papranueshme me versionin hoxhist të historisë", tha Bumçi.

I pranishëm në këtë aktivitet ishte dhe princi Leka, i cili kërkoi që eshtrat e Abaz Kupit të varrosen në qytetin e Krujës. "Misionin tonë nuk ka mbaruar me rikthimin e eshtrave të mbretit Zog, ka ardhur koha për rikthimin e eshtrave të heroit tonë kombëtar, Abaz Kupi", tha Princ Leka Zogu.

Gjatë ceremonisë së posaçme, një shesh në qytetin e Krujës i është vënë emri i Abaz Kupit, në shenjë mirënjohjeje për kontributine dhënë para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, por edhe gjatë viteve të qëndrimit në SHBA.