http://www.albanianroyalcourt.al/news/83

 

27 August 2013

Visit of the Deputy Speaker of the Hungarian Parliament at the Royal Mausoleum

August is the month of birth of the beloved Queen Geraldine. The occasion for the Royal House to bring back into memory the official visit of the deputy speaker heading a group of members of the Hungarian Parliament to the Mausoleum of the Royal Family in Tirana.

On June 4th 2013, a delegation of the Hungarian Parliament*, headed by Mr Janos Latorcai, deputy speaker and accompanied by Mr Janosz Huszar, Hungarian Ambassador in Albania, visited the Mausoleum of the Royal Albanian Family where King Zog I, Queen Geraldine, King Leka I and Queen Suzan as well, lie at rest.

Mr Janosz Latorcai declared that the purpose of his visit in Albania was the participation to the closing event of an Hungarian-French - Albanian twinning project. The aim of the project was: Capacity building and strengthening of the institution of the Albanian Assembly. The 18 month long project was funded by the EU, implemented by more then 100 high level experts of the Hungarian and French Parliaments.

Mr Latorcai expressed his joy to visit the Royal Mausoleum which houses the grave of Queen Geraldine, native of Hungary, who remains, still nowadays, one of the symbols of the Albanian-Hungarian friendship.

Mr Latorcai emphasized the close links that exist between the two nations, especially those developped since 1938 through the Albanian Royal Family. He expressed the hope that these links and the good relations between Hungary and Albania will grown even stronger in the future.

HRH Prince Leka II thanked warmly the members of the Hungarian Parliament for their visit, and through them, the whole Hungarian people. HRH Prince Leka II assured that he was personally committed to the important issue of the strengthening of the relations between the two nations and expressed the hope that Hungary shall support Albania as a candidate country to enter the European Union.

*Members of the delegation:

Mr. János Latorcai, Deputy Speaker of the Hungarian Parliament
Mr. János Huszár, Ambassador of Hungary
Mr. Péter Sárdi, State Secretary, Director of the Foreign Relations Office of the Hungarian Parliament
Mr. János Kovács, advisor of the Foreign Relations Office of the Hungarian Parliament
Mr. Zoltán Horváth, project leader of the twinning-project

 

 

 

 

 

http://www.panorama.com.al/2013/08/22/zbulohet-letra-e-leka-zogu-i-kunder-janullatosit/


Zbulohet letra e Leka Zogu I, kundër Janullatosit

 

FlashLajmi i FunditSpeciale

Diaspora reagon ndaj qëndrimeve të Athinës.

Ankesë Patrikanës: Jeni tue ndërhy në të drejtat e Kishës Autoqefale Orthodokse.


Eminencës së Tij Arqbishop Vasalomeos I,
Patriark në Istambul
Rruga Sadriazën Ali Pasha, Istambul, Turqi

Eminenca Juej,

Na ka tërhjekë vëmendjen gabimi i madh që asht ba nga këshilltarët e Juej, kur sugjerojnë që Ju të emnoni Kryepeshkopin e Kishës Autoqefale Orthodokse Shqiptare. Me një veprimë të atillë Ju Eminencë, duhet ta dini se jeni tue ndërhy në të drejtat që i takojnë Kishës Autoqefale Orthodokse Shqiptare.Një e drejtë e tillë vendimi i takon Mbretit në konsultim me klerikët orthodoksë shqiptarë.Prandaj, Na me respekt kërkojmë që Ju të rikonsideroni vendimin, para se të bahet nji incident diplomatik.Kisha Orthodokse Shqiptare, në nji të ardhme të afërt, ka me pas mundësinë me zgjedhë nga gjini i klerit ortodoks shqiptar, personin e merituam për atë detyrë. Të drejtat e garantuese me Kushtetutën e vitit 1928, në marrëveshje në mes Mbretit dhe Klerit Orthodoks Shqiptar janë të kjarta dhe Na nuk lejojmë Ndërhymjen nga jashtë mbi këto të drejta.Këshillate Jueja, do të jenë të mirëprituna si bashkvëlla i besimit me Kishën Indipendente Orthodoks Autoqefale Shqiptare, dhe na shpresojmë, që në të ardhmen, relata në mesin e Kishës Orthodokse Autoqefale Shqiptare dhe Patrikanës së Instambulit kanë me qenë të përzemërta.
Johanesburg, Më 8 shtator 1992
Leka I – Mbret i Shqiptarëve


Pas ngjarjes së Përmetit, ku një ndërtesë është kthyer në mollë sherri mes Kishës Ortodokse dhe shtetit, dhe reagimeve të Athinës, që kanë reflektuar menjëherë në mbarëvajtjet e kalimeve në kufirin shqiptaro- grek, një përgjigje vjen edhe nga përfaqësues të diasporës shqiptare. Bëhet fjalë për një deklaratë të Skënder Zogut, nip i Mbretit Ahmet Zog, me banim në Francë, i cili përveç qëndrimit të tij në lidhje me këtë çështje, ofron edhe një dokument, që dëshmon protestën e familjes mbretërore shqiptare ndaj shugurimit si kryepeshkop i Kishës Shqiptare Ortodokse, Anastas Janullatosin, në vitin 1992. Skënder Zogu shpreh indinjatën e tij ndaj problemeve që po u shkaktohen bashkatdhetarëve tanë në Greqi, por sipas tij çështjet fetare nuk do të mund t’i përçajnë shqiptarët dhe se Shqipëria ka ditur të jetë gjithnjë një shembull sa i përket bashkëjetesës mes besimtarëve të të gjitha feve.
PROTESTA 
“Mbas rrëzimit të regjimit komunist, shteti shqiptar pranoi me vend pluralizmin politik dhe lirinë fetare. Vetëm në këtë çështje shteti shqiptar gaboi dhe nuk e respektoi vendimin kombëtar që me veprën e Imzot Fan Nolit dhe me Kushtetutën e vitit 1928, që deklaronte zyrtarisht Kishën Autoqefale Ortodokse Shqiptare. Në vitin 1992, i pari personalitet shqiptar që kundërshtoi Patrikanën e Stambollit për emërimin e Janullatosit, ishte Mbreti Leka I. Në Diasporë, shqiptarët i kanë mbajtur gjallë të tria fetë sipas lidhjes kombëtare dhe kanë vepruar vëllazërisht, pa nevojën e klerikëve të huaj”, shprehet Zogu. Për këtë ai sjell si shembull historik për diasporën datat 6-7 maj 1980, kur u shpall në Paris sheshi i Skënderbeut. Sipas tij, në ceremoni morën pjesë me qindra shqiptarë të tri besimeve, në krye të të cilave ishin patër Mark Shestani, Papas Sotir Ferrara, Imam Isa Hoxha, në Katedralen e Notre Dame të Parisit. Ishte Mark Lipa i Kishës Ortodokse Shqiptare në Boston, po ashtu kolonel Lazer Bojaxhiu (vëllai i Nënë Terezës) dhe zonja Nermin Vlora Falaschi. Sipas Zogut, tashmë është koha që në krye të Kishës Autoqefale Ortodokse të vendoset një klerik shqiptar. 
LETRA
 Në shtator të vitit 1992, kur Patrikana e Stambollit kishte emëruar si kryepeshkop të Kishës Autoqefale Shqiptare klerikun grek Anastas Janullatos, pretendenti për fronin e Mbretit të Shqipërisë, Princi Leka I, i dërgoi një letër-protestë arqipeshkvit Vasalomeos I. Në të ai e quan gabim emërimin e Janullatosit, duke shkelur kështu të drejtat që i takojnë Kishës Autoqefale Ortodokse Shqiptare. Të drejta këto të përcaktuara që me Kushtetutën e vitit 1928. Sipas tij, vendimi i takon Mbretit në konsultim me klerikët ortodoksë shqiptarë. Në këtë letër, ai shprehet se së shpejti Kisha Autoqefale Shqiptare do të ketë në krye të saj një klerik shqiptar.


http://www.albanianroyalcourt.al/news/82

20 August 2013

Royal wedding in Istanbul

HRH Prince Leka II and Mrs Elia Zaharia invited at the wedding of HRH Prince Muhammad Ali of Egypt with HRH Princess Noal Zaher of Afghanistan

Egypt 1

HRH prince Leka II of the Albanians and Mrs Elia Zaharia, HRH’s fiancee, will attend the wedding of HRH Prince Muhammad Ali of Egypt, son of King Fouad II of Egypt with HRH Princess Noal Zaher, granddaughter of King Zaher Shah of Afghanistan.

The joyful event will take place at the Palace of Çirağan in Istanbul, on 30 August, in the presence of both Egyptian and Afghan Royal Families. Several other royal families from Europe and Middle-East as well will be represented.

Further to the fact that the dynasty of Mehmet-Ali who ruled Egypt for over a century is considered to have albanian roots, the presence of the head of the Albanian Royal Family shall celebrate the very closed friendship between the two royal families, especially during King Zog I and Queen Geraldine’s exile. The royal couple, Crown Prince Leka and the whole royal household were generously hosted by HM King Farouk I in his beloved country from 1946 until to the fall of the egyptian monarchy.

HM Queen Farida, King Farouk I’s first spouse and HRH Princess Fadia of Egypt attended King Leka I and Queen Susan’s wedding in Madrid in October 1975.

King Fouad I and King Farouk I, respectively great grandfather and grandfather of HRH Prince Muhammad-Ali, were both holders of the highest ranks of the royal albanian orders, the Grand Collar of Honour of Albania and the grand-sash with star of the Bessa Order as well.

 

 

 

 

 http://www.albanianroyalcourt.al/news/81

 

16 August 2013

Official visit to Ulcinj (Monténégro)

HRH Prince Leka II and Mrs Elia Zaharia at the opening of the 13th edition of the Ulcinj Book Fair

Ulqin 2

 

On the occasion of the opening of the 13th edition of the Ulcinj Book Fair, and on the invitation of the mayor of Ulcinj, Mr Nazif Cungu, HRH Prince Leka and Mrs Elia Zaharia and HRH Prince Nicolas Petrovitch Njegos, head of the Royal Family of Montenegro, were invited to hold an official and friendly meeting.

Their Royal Highnesses and Mrs Zaharia were kindly received by Mr Cungu at the City Hall. The discussions evolved not only around the current agenda in the cultural sector of the city of Ulcinj, particularly marked by an exemplar and peaceful coexistence between the montenegrine and the albanian communities, but also tackled the evaluation of a concrete cooperation between the two Royal Families and the City of Ulqin.

Mr Cungu stressed the fact that the authentic friendship wich characterises the two Royal Families’s relations is the sign of a new democratic reality and of a new style of dialogue in the whole area.

Ulqin 2

 

Ulqin 2

 

 

 

http://www.visit-ulcinj.com/blog/2013/08/13/cungu-priti-ne-kabinetin-e-tij-princin-petroviq-dhe-princin-leka-ii/

 

Cungu priti në kabinetin e tij princin Petroviq dhe princin Leka II

August 13, 2013   | Politika

 

Cungu Petrovic Leka II Ulqin Cungu priti në kabinetin e tij princin Petroviq dhe princin Leka II

Kryetari i komunës së Ulqinit z.Cungu priti në kabinetin e tij princin Petroviq dhe princin Leka II

Me ftesë të kryetarit të komunës së Ulqini z.Nazif Cungu me rastin e hapjes së edicionit të 13-të të panairit të librit, në Ulqin ishin të pranishem Princ Nikolla Petroviq nga familja mbretrore malazeze dhe Princ Leka II nga familja mbretrore shqiptare. Ata u priten në kabinetin e kryetarit Cungu ku u diskutua për çeshtje të ndryshme si dhe për mundësin e bashkpunimit në fusha konkrete në mes të dy familjeve mbretrore dhe komunës së Ulqinit.
Kryetari Cungu pas një prezantimi të shkurter për qytetin e Ulqinit, u shpreh se ky takim përçon mesazhet më të mira të një realiteti të ri demokratik, me ç’rast i falenderoj këto dy familje për kontributin e dhënë në këtë drejtim.