http://www.standardi.eu/sq/Nacionale/Princi-Leka--Mitrovica-e-Presheva-jan%C3%AB-toka-shqiptare--nuk-durojm%C3%AB-pazarll%C3%ABqe-me-trojet-tona

 

Princi Leka: Mitrovica e Presheva janë toka shqiptare, nuk durojmë pazarllëqe me trojet tona

 

31.12.2014 | 00:10

Princi Leka: Mitrovica e Presheva janë toka shqiptare, nuk durojmë pazarllëqe me trojet tona

”Pasi Mitrovica sikurse edhe Lugina e Presheves jane toka shqiptare me popullsi shqiptare. Kombi yne ne Konferencen e Londres me 1913 u gjymtua padrejtesisht dhe une besoj se koha do te rivere ne vend drejtesine, gje qe kerkon nje vizion dhe vullnet politik te pareshtur. Ështe detyre e te dy qeverive te mbrojne denjesisht interesat kombetare, pjese e te cilave jane ato te Presheves, Bujanecit dhe Medvegjes, derisa te plotesohen aspiratat e çdo shqiptari per t’u takuar te lire dhe te barabarte ne nje Europe te Bashkuar dhe pa kufij. Kjo nuk nenkupton qe keto vise te behen “kurban” i kesaj aspirate ” ka deklaruar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” mbreti shqiptar, Princi Lek

Princi Leka: Vizita dhe fjalimi  i kryeministrit Rama ne Beograd e Preshevë plotesoi  një detyrim kombëtar

 

Kreu i familjes mbretërore shqiptare, Lartëmadhnia Princ Leka  një intervistë per agjencinë e lajemeve «Presheva jonë» ne  here të parë dhënë nje mediumi të Kosovës Lindore , flet pos situtes se shqiptarëve ne Ballkan edhe per shqiptarët ne Serbi, te ish-territoreve të Kosovës. Shkëlqesia Princi Leka ne këtë interviste flet edhe për rolin e (pa) mjafueshëm të Tiranes dhe Prishtinës ne Lugine e Preshevës, pastaj  për liderët shqiptarë, për viziten e Edi Rames ne Beograd dhe Preshevë, për perspektiven politike dhe strategjike si dhe statusin e ardhshëm të shqiptareve të Krahines së Preshevës….

 

Presheva jonë: Lartëmadhënia juaj, fillimisht na thoni, shqiptarët si po e presin këtë Vit te Ri, jeni të kënaqur me zhvillimet ne vendin tonë(Shqipëri) dhe vendet përreth ku jetojnë shqiptarë?

 

Princi LEKA: Gjate ketij viti ne Shqiperi jane bere nje sere reformash qe tentojne forcimin e shtetit ligjor.Sigurisht reformat jo gjithnje mirepriten dhe shpesh jane edhe te dhimbshme per nje pjese jo te vogel te popullsise. Une mendoj qe ato duhet te gjejne nje konsensus sa me te gjere, gje e cila per nje pjese te tyre edhe ka  munguar. Shpresojme qe vazhdimesia dhe implementimi i reformave ta gjeje kete konsensus vitin ne vazhdim, pasi shtetiperveç se dores se hekurt duhet te jete edhe nje At I dhimbshur per shtetasit e tij. Mungese stabiliteti eshte ndjere edhe per shqiptaret e rajonit. Kompromiset politike jo gjithnje japin zgjidhje afatgjata. Uroj qe vitin ne vazhdim politika te buroje nga vullneti i shqiptareve, kudo qe ata ndodhen.

 

 Presheva jonë: Si e vlerësoni vizitën e Kryeministrit të Shqipërisë në Beograd dhe Presheve.

 

Princi LEKA: Gjykoj se eshte detyra e çdo shtetari te perfaqesoje me dinjitet vullnetin e çdo shqiptariper ta pare Kosoven si nje vend me integritet dhe te barabarte me vendet e tjera. Vizita e kryeministrit ne Beograd plotesoi detyrimin e mesiperm, duke e mbeshtetur politiken e jashtme te shtetit te Kosoves.

 

 Princi Leka: Kombi yne  ne Konferencen e Londres me 1913 u gjymtua padrejtesisht dhe une besoj se koha do te rivere ne vend drejtesine

 

Presheva jonë:  Përkundër sukseseve dhe arritjeve në Shqipëri dhe Kosovës ka ende troje shqiptare që përballen me dhunën dhe diskriminimin. E kam fjalen për ata në Presheves, Bujanoc e Medvegjë…që nuk quhen rastësisht Kosovë Lindore. Ju si i shikoni zhvillimet dhe perspektiven e këtyre viseve shqiptare aktualisht në Serbi?

 

Princi LEKA:  Ky eshte nje problem kompleks qe ende nuk ka gjetur zgjidhje dhe qe kerkon nje angazhim shume me te madh nga qeverite e te dy vendeve, si te Kosoves dhe te Shqiperise. Eshte absurde qe popullsia serbe ne Kosove gezon nje trajtim te veçante ne te gjithe aspeket, nderkohe qe popullsia jone shqiptare i nenshtrohet nje diskriminimi dhe dhune te pashembullt. Se pari eshte detyre e te dy qeverive te mbrojne denjesisht interesat kombetare, pjese e te cilave jane ato te Presheves, Bujanecit dhe Medvegjes, derisa te plotesohen aspiratat e çdo shqiptari per t’u takuar te lire dhe te barabarte ne nje Europe te Bashkuar dhe pa kufij. Kjo nuk nenkupton qe keto vise te behen “kurban” i kesaj aspirate, por te kete nje mbeshtetje dhe politike me aktive dhe frytdhenese ne dobi te mirqenies dhe zhvillimit ekonomik, politik dhe kulturor te barabarte me ate qe behet ne Shqiperi dhe Kosove.

 

Presheva jonë:  Flitet për shkëmbim territoresh mes Kosovës dhe Serbisë, do me thënë “Veriu t’i jepet Serbisë” dhe “Lugina e Preshevës Kosovës”. Ju jeni për këto shkëmbime? Apo as Veriun as Luginën Serbisë?

 

PrincI LEKA:  Kjo pyetje me intrigon per t’iu rikthyer historise se periudhes se Mbretit Zog, ku me vendim te Parlamentit, mbeshtetur nga nderkombetaret, u shkembye nje objekt kulti ortodoks (Shen Naumi)me nje territor te gjere te banuar nga shqiptaret (fshati Peshkepi ). Rasti konkret eshte i ndryshem, pasi Mitrovica sikurse edhe Lugina e Presheves jane toka shqiptare me popullsi etnike shqiptare. Kombi yne  ne Konferencen e Londres me 1913 u gjymtua padrejtesisht dhe une besoj se koha do te rivere ne vend drejtesine, gje qe kerkon nje vizion dhe vullnet politik te pareshtur.

 

Presheva jonë:  A keni në plan të vizitoni ndonjëherë shqiptarët e Luginës së Preshevës?

 

PrincI LEKA:  Sigurisht deshira nuk me ka munguar kurre. Une nuk e harroj asnjehere mbeshtetjen e vellezerve te Presheves ne ditet e mia me te veshtira, te humbjes se prinderve dhe gjyshes sime, ku ata u ndodhen prane meje.

 

Presheva jonë:  Cili është urimi juaj për këtë Vit të Ri drejtuar shqiptarëve, sidomos atyre në Kosovën Lindore (Preshevë)?

 

PrincI LEKA:  Uroj qe Zoti t’iu jape durim dhe shprese. Familja Mbreterore Shqiptare eshte shtepia juaj, ideali qe ne trashegojme eshte : Atdheu mbi te gjitha !

 

 

 

 

http://www.preshevajone.com/111941/

 

Princi Leka: Mitrovica e Presheva janë toka shqiptare, nuk durojmë pazarllëqe me trojet tona !

 

Tiranë, 29 dhjetor  -”Ka ardhur koha për korrigjimet e Konferencës së Londres me 1913 ku trojet shqiptare ne ballkan u gjymtuan padrejtesishtPasi  Mitrovica  sikurse edhe Lugina e Presheves jane toka shqiptare me popullsi etnike shqiptare, Prandaj, me ato troje nuk tolerojmë pazarllëqe, sepse luhet me zjarr dhe nuk i kontribuojne paqes dhe stabilitetit në rajon. Kombi yne  ne Konferencen e Londres me 1913 u gjymtua padrejtesisht dhe une besoj se koha do te rivere ne vend drejtesine, gje qe kerkon nje vizion dhe vullnet politik te pareshtur…” ka deklaruar për agjencine e lajmeve “Presheva jonë” mbreti shqitar, Princi Leka.

 

 

Princi Leka: Vizita dhe fjaimi  i kryeministrit Rama ne Beograd e Preshevë plotesoi  një detyrim kombëtar

 

lekaerbliniNe foto: Gazetari i “Presheva jonë” mysafir në Pallatin e mbretit  shqiptar, me Princin Leka në Tiranë

 

Kreu i familjes mbretërore shqiptare, Lartëmadhnia Princ Leka  një intervistë per agjencinë e lajemeve «Presheva jonë» ne  here të parë dhënë nje mediumi të Kosovës Lindore , flet pos situtes se shqiptarëve ne Ballkan edhe per shqiptarët ne Serbi, te ish-territoreve të Kosovës. Shkëlqesia Princi Leka ne këtë interviste flet edhe për rolin e (pa) mjafueshëm të Tiranes dhe Prishtinës ne Lugine e Preshevës, pastaj  për liderët shqiptarë, për viziten e Edi Rames ne Beograd dhe Preshevë, për perspektiven politike dhe strategjike si dhe statusin e ardhshëm të shqiptareve të Krahines së Preshevës….

 

Presheva jonë: Lartëmadhënia juaj, fillimisht na thoni, shqiptarët si po e presin këtë Vit te Ri, jeni të kënaqur me zhvillimet ne vendin tonë(Shqipëri) dhe vendet përreth ku jetojnë shqiptarë?

 

Princi LEKA: Gjate ketij viti ne Shqiperi jane bere nje sere reformash qe tentojne forcimin e shtetit ligjor.Sigurisht reformat jo gjithnje mirepriten dhe shpesh jane edhe te dhimbshme per nje pjese jo te vogel te popullsise. Une mendoj qe ato duhet te gjejne nje konsensus sa me te gjere, gje e cila per nje pjese te tyre edhe ka  munguar. Shpresojme qe vazhdimesia dhe implementimi i reformave ta gjeje kete konsensus vitin ne vazhdim, pasi shtetiperveç se dores se hekurt duhet te jete edhe nje At I dhimbshur per shtetasit e tij. Mungese stabiliteti eshte ndjere edhe per shqiptaret e rajonit. Kompromiset politike jo gjithnje japin zgjidhje afatgjata. Uroj qe vitin ne vazhdim politika te buroje nga vullneti i shqiptareve, kudo qe ata ndodhen.

 

 

Presheva jonë: Si e vlerësoni vizitën e Kryeministrit të Shqipërisë në Beograd dhe Presheve.

 

Princi LEKA: Gjykoj se eshte detyra e çdo shtetari te perfaqesoje me dinjitet vullnetin e çdo shqiptariper ta pare Kosoven si nje vend me integritet dhe te barabarte me vendet e tjera. Vizita e kryeministrit ne Beograd plotesoi detyrimin e mesiperm, duke e mbeshtetur politiken e jashtme te shtetit te Kosoves.

 

 

Princi Leka: Ka ardhur koha për korrigjimet e Konferencës së Londres me 1913 ku trojet shqiptare ne ballkan u gjymtuan padrejtesisht

 

Presheva jonë:  Përkundër sukseseve dhe arritjeve në Shqipëri dhe Kosovës ka ende troje shqiptare që përballen me dhunën dhe diskriminimin. E kam fjalen për ata në Presheves, Bujanoc e Medvegjë…që nuk quhen rastësisht Kosovë Lindore. Ju si I shikoni zhvillimet dhe perspektiven e këtyre viseve shqiptare aktualisht në Serbi?

 

Princi LEKA:  Ky eshte nje problem kompleks qe ende nuk ka gjetur zgjidhje dhe qe kerkon nje angazhim shume me te madh nga qeverite e te dy vendeve, si te Kosoves dhe te Shqiperise. Eshte absurde qe popullsia serbe ne Kosove gezon nje trajtim te veçante ne te gjithe aspeket, nderkohe qe popullsia jone shqiptare I nenshtrohet nje diskriminimi dhe dhune te pashembullt. Se pari eshte detyre e te dy qeverive te mbrojne denjesisht interesat kombetare, pjese e te cilave jane ato te Presheves, Bujanecit dhe Medvegjes,derisa te plotesohen aspiratat e çdo shqiptari per t’u takuar te lire dhe te barabarte ne nje Europe te Bashkuar dhe pa kufij. Kjo nuk nenkupton qe keto vise te behen “kurban” i kesaj aspirate, por te kete nje mbeshtetje dhe politike me aktive dhe frytdhenese ne dobi te mirqenies dhe zhvillimit ekonomik, politik dhe kulturor te barabarte me ate qe behet ne Shqiperi dhe Kosove.

 

Presheva jonë:  Flitet për shkëmbim territoresh mes Kosovës dhe Serbisë, do me thënë “Veriu t’I jepet Serbisë” dhe “Lugina e Preshevës Kosovës”. Ju jeni për këto shkëmbime? Apo as Veriun as Luginën Serbisë?

 

PrincI LEKA:  Kjo pyetje me intrigon per t’iu rikthyer historise se periudhes se Mbretit Zog, ku me vendim te Parlamentit, mbeshtetur nga nderkombetaret, u shkembye nje objekt kulti ortodoks (Shen Naumi)me nje territor te gjere te banuar nga shqiptaret (fshati Peshkepi ).Rasti konkret eshte i ndryshem, pasi Mitrovica sikurse edhe Lugina e Presheves jane toka shqiptare me popullsi etnike shqiptare. Prandaj, me ato troje nuk tolerojmë pazarllëqe, sepse luhet me zjarr dhe nuk i kontribuojne paqes dhe stabilitetit në rajon.

Kombi yne  ne Konferencen e Londres me 1913 u gjymtua padrejtesisht dhe une besoj se koha do te rivere ne vend drejtesine, gje qe kerkon nje vizion dhe vullnet politik te pareshtur.

 

Presheva jonë:  A keni në plan të vizitoni ndonjëherë shqiptarët e Luginës së Preshevës?

 

PrincI LEKA:  Sigurisht deshira nuk me ka munguar kurre. Une nuk e harroj asnjehere mbeshtetjen e vellezerve te Presheves ne ditet e mia me te veshtira, te humbjes se prinderve dhe gjyshes sime, ku ata u ndodhen prane meje.

 

Presheva jonë:  Cili është urimi juaj për këtë Vit të Ri drejtuar shqiptarëve, sidomos atyre në Kosovën Lindore (Preshevë)?

 

PrincI LEKA:  Uroj qe Zoti t’iu jape durim dhe shprese. Familja Mbreterore Shqiptare eshte shtepia juaj, ideali qe ne trashegojme eshte : Atdheu mbi te gjitha !

 

 

 

 

http://www.albeu.com/shqiperi/princ-leka-uron-te-jepni-dhe-te-merrni-sa-me-shume-dashuri/182037/

Princ Leka uron të jepni dhe të merrni sa më shumë dashuri

 

http://cdn.albeu.com/dokumenta/foto/leka2.jpg

 

Sikundër klasa politike edhe Princ Leka ka postuar një urim në rrjetin social Facebook për Krishtlindjen.

"Me rastin e festës së Krishtlindjeve, dëshiroj t'ju shpreh urimet e mia të gjithë besimtarëve të krishterë!

Kjo festë e bukur ka si kryefjalë dhurimin, ndaj uroj të jepni dhe të merrni sa më shumë dashuri!". /albeu.com/

Shtuar më 25/12/2014, ora 14:57

 

 

http://www.balkanweb.com/site/kartolina-e-princ-lekes-per-krishtlindje/

 

Partia “Lëvizja e Legalitetit”
Bulevardi “Zog I”, Tiranë.
www.legaliteti.org
Tel&Fax: +355 4 2230076

24/12/2014

Informacion për Media

 

Partia Lëvizja e Legalitetit përkujtoi sot me një konferencë në sallën e Muzeut Historik Kombëtar, 90-vjetorin e Triumfit të Legalitetit. Konferenca kishte formën e një Akademie Solemne ku u trajtuan tema dhe shpalosën fakte dhe argumente të panjohura deri më sot për publikun e gjerë. Prof. Beqir Meta trajtoi "Shkaqet dhe premisat e Triumfit të Legalitetit më 24 dhjetor 1924". Diplomati Abdi Baleta paraqiti konkluzionet e veta se “Çfarë i ka sjellë Shqipërisë Triumfi i Legalitetit" ndërsa studiuesi Erald Kapri trajtoi “Përpjekjet e Ahmet Zogut gjatë LDB për Triumfin e dytë të Legalitetit".

 

Në këtë aktivitet ishin të pranishëm LTM Princ Leka II, kryetarët partive të Ballit, z. Alimadhi dhe z. Artur Roshi, kryetarët e shoqatave të ish të përndjekurve politikë, studiues, historianë si dhe anëtare e simpatizantë të PLL-së.

 

Në fjalën e tij, Kryetari i PLL, z. Sulejman Gjana theksoi se: "24 dhjetori 1924 shënon një moment të rëndësishëm që meriton një vend të veçantë në historinë e shtetit shqiptar, ndonëse kjo ngjarje është lënë në harresë nga historiografia zyrtare para dhe pas viteve 90-të."

 

Për të demontuar të ashtuquajturin “revolucion demokratiko-borgjez” të F. Nolit, z. Gjana ju referua fjalës së këtij te fundit në Asamblesë e Lidhjes së Kombeve në Gjenevë e ku Noli ka thënë: “Më mirë të bëjmë luftë, sesa biseda të lodhshme si kjo për paqe”, apo, “A e dini se çfarë është një parlament? S’ka dyshim se e dini. Por çështja do të jetë më e qartë kur t’ju tregoj unë se çmendoj për këtë. Një parlament, – shtoi ai, është një dhomë ku politikanë të pazemër mblidhen për të përdorur si kavie sojin e tyre, një dhomë plot gaz helmues, gaz mbytës, gaz lotsjellës...”, deklarata që këto që i bënë  Fuqitë e Mëdha të asaj kohe të kuptojnë rrezikun e qeverisë së Fan Nolit dhe nxitën rikthimin e qeverisë legjitime të para grushtit të shtetit.

 

Duke ju referuar aktualitetit z. Gjana tha se “Konceptet e legalistëve për shtet-formim dhe konsolidim të institucioneve dhe të ndërgjegjes kombëtare janë dhe do të mbeten aktuale për aq kohë sa  ligji dhe drejtësia nuk do të jenë vendosur në shërbim të interesave të qytetarëve.”

 

Ai shtoi se: “PLL, në traditën e vet për krijimin e kushteve të zhvillimeve të vendit, me parimin e interesit kombëtar afatgjatë, gjykon se është detyrë e së djathtës që të ofrojë zgjidhje reale dhe konkrete të problemeve të shumta të vendit tonë”  dhe se, “Në këtë kontekst, ne e konsiderojmë misionin e Legalitetit si një vlerë e shtuar në spektrin politik, dhe padyshim, vlerat tona kanë qenë dhe do të jenë lokomotivë për rikthimin e dinjitetit dhe rindërtimin e shtetit e demokracisë për të gjithë shqiptarët.”

 

Zyra e shtypit e PLL