Korrieri, 09/20/2002

20/09/2002 © Koha Jone 2001 All Rights reserved

Leka Zogu mallengjehet ne vendlindjen e Ahmet Zogut

Ashtu sic kish premtuar banoreve te Matit, Leka Zogu ishte te enjten midis banoreve te Matit. Qindra makina nga Mati i kishin dale perpara trashegimtarit Leke qe ne Milot. Te gjitha institucionet e Burrelit pothuajse ishin mbyllur ku banore te shumte kishin dale per te pritur birin e tyre Leka Zogu.

Duke folur per turneun e tij Leka tha: "Shpresoj qe kjo te mos jete kafeja e fundit qe pi ketu ne Burrel, me shpesh kemi me u taku me ju. Ne kemi nis disa takime ku te parin menduan ta bejme ne Mat qe eshte vendlindja e prinderve tane qe kane jetuar ketu brez pas brezi". Ne takim zv/kryetari keshillit bashkise Bajram Ballabani i uroi familjes mbreterore e ne vecanti mbretereshes Suzana e Princit Leka qe vijne per here te pare ne Mat. Gjithashtu ai e informoi mbretin se keshilli bashkiak ka vendosur qe shtatoria e Ahmet Zogut te vendoset ne qytetin e Burrelit.

Vendlindja e Mbretit, Burgajeti, ishte pergatitur per ta pritur Leka Zogun ne trojet e veta. Banore te shumte te ardhur nga te gjitha fshatrat e Matit kishin zbritur ne kodren e sarajeve per ta pritur ate ashtu sic kishin pritur edhe Mbretin Ahmet Zogu. Duke u drejtuar te pranishmeve ne trojet e tija ne Burgajet Leka tha: "Motra e vellezer matjane. Ju falenderoj per pritjen qe me bete. Mati e ka patur zakon me i prit bijte e vet gjithmone ashtu sic duhet. Dashuria qe ju keni per ne eshte dashuri per kombin dashuri per Shqiperine dhe ne si familje jena gati me ju pergjigj ju".

Ne afersi te trojeve te Mbretit ne Burgajet gjendet varri i gjyshit te Leka Zogut i quajtur Xhemal Pasha. Varri ishte ndertuar i ri me rastin e ardhjes se mbretit Leke ne Burgajet. Ne perkujtim te tij Leka, princesha Suzana dhe princi Leka vendosen kurora ne varrin e Xhemal Pashes.

Ne trojet e veta ne Burgajet Leka ulur kembekryq piu nje kafe me banore te fshatit ku u shkembyen shume biseda te perezmerta. Duke iu drejtuar bashkebiseduesve mbreti Leka tha: "Une nuk i kam fjalet e gjata, por do te bashkepunojme te gjithe bashke per kombin, sot kemi ardhur ketu bashke me mbretereshen Suzana dhe princin Leka per te lidhur besen per nje Shqiperi e nje komb, dhe ne rast se do te mi kerkoni do te jene gati".

Pastaj bisedat nisen perzemersisht me pleq te fshatit te cilet i shprehen atij mireseardhjen ne trojet e te pareve duke i thene se "edhe ju duhet t'i ngjani babait tuaj Ahmet Zogu".

E nese bisedat vazhduan gjate ne Burgajet me banore te ndryshem ku kerkonin te njihnin edhe premtimet e Mbretit ajo qe ishte evenimenti me i rendesishem ishte biseda qe mbreti Leka zhvilloi me njeriun qe i kish ruajtur trojet prej 70 vjetesh, Rutem Gasa. "Prej shume vitesh kam ruajtur trojet e mbretit ketu ne Burgajet jam teper i lumtur qe erdhi sot mbreti, trashegimtari i trojeve dhe me falenderoi duke me dhene nje medalion floriri. Eshte nje dite e paharruar per popullin e Burgajetit sepse sot mbreti erdhi e u takua ashtu si paraardhesit e tij", tha Gasa i emocionuar.

Ali Gjoka

Ndryshuar: E Premte, 20 Shtator, 2002

Burrel, mijėra vetė presin Lekėn

BURREL - Qė nė orėt e para tė mėngjesit, makina tė shumta me flamuj kombėtarė dhe tė Partisė sė Legalitetit u drejtuan drejt kufirit perėndimor tė Matit nė Skuraj, pėr tė pritur pretenduesin e fronit mbretėror, Leka Zogu. Nė orėn 10.30, nė sheshin para bashkisė Burrel, qė mban emrin "Sheshi Ahmet Zogu", i pritur nga mijėra qytetarė, zbriti Leka i Parė, i shoqėruar nga bashkėshortja e tij Suzana dhe djali i tij, i pagėzuar me emrin Leka i Dytė. Pėr nder tė tyre, kishin ardhur kryetari i Partisė sė Legalitetit, Ekrem Spahia, dhe deputeti i zonės 17, Gani Hoxha. Kryetari i bashkisė Burrel, Ramiz Palluēi i uroi mirėseardhjen dhe e ftoi Lekėn nė zyrėn e tij tė punės ku dhe biseduan miqėsisht. Leka, nga ana e tij, falėnderoi tė pranishmit dhe i siguroi ata se nuk do tė jetė vizita e fundit, pėrkundrazi, do tė pėrdorė tė gjitha mundėsitė qė tė ndikojė mbi rritjen e mirėqenies ekonomike nė njė sinkron me zėrin e qeverisė. Mė pas, tė shoqėruar nga rreshti i gjatė i makinave, iu drejtua fshatit Burgajet tė komunės Lis pėr tė vizituar vendin ku ėshtė lindur babai i tij, Ahmet Zogu. Pasi u pėrshėndet me tė pranishmit, vendosi tufa me lule tek varret e gjyshėrve tė tij. Pėr nder tė pretenduesit tė fronit mbretėror Leka Zogu dhe familjes sė tij nė qytetin e Burrelit u shtrua njė drekė.
Selman Picrri